p

Hossan uusi kansallispuisto avautuu kesäkuussa

Suomen 40. kansallispuisto perustetaan itsenäisyytemme satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Hossaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti kansallispuistolain tänään 24.5. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen jo aiemmin toukokuussa. Laki astuu voimaan 17. kesäkuuta, jolloin vietetään puiston avajaisjuhlaa.
Kanjonijärvi Julma-Ölkky. Kuva: Timo Newton-Syms / flickr (CC BY-SA 2.0)

Uuden kansallispuiston perustaminen on yksi pääministeri Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Reilun 11 000 hehtaarin kokoinen puisto sijaitsee Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Puiston maat ja vedet ovat valtion omistuksessa, ja ne kuuluvat Hossan ja Moilasenvaaran Natura 2000 -alueisiin. Kansallispuiston ydin on noin 9 000 hehtaarin laajuinen Hossan retkeilyalue, joka on myös osa Kalevalapuistoa ja Fennoskandian vihreää vyöhykettä. Hossan retkeilyalue lakkautetaan puiston perustamisen yhteydessä.

Hossa on kiehtova kertomus ihmisen ja luonnon tuhansia vuosia jatkuneesta rinnakkaiselosta. Kansallispuisto on valoisten, hongikkoisten harjukankaiden ja kirkkaiden, kalaisten vesien mosaiikkia. Alueelta löytyy myös hämyisiä aarniometsiä, Julma-Ölkyn jylhä kanjonijärvi sekä 3500-4000 vuoden ikäiset vaikuttavat kalliomaalaukset. Alueen retkeily- ja virkistyspalveluiden ylläpidosta vastaa jatkossa Metsähallituksen luontopalvelut.

Valtaosa kansallispuistosta sijaitsee Suomussalmella, jolla on ollut merkittävä rooli itsenäisen Suomen alkutaipaleella ja itsenäisyytemme säilyttämisessä. Tämä yhdistettynä paikalliseen haluun saada kansallispuisto kuntaan sekä olemassa olevat opastus-, retkeily- ja virkistyspalvelut puolsivat juhlavuoden kansallispuiston perustamista juuri Hossaan.

"Satavuotias Suomi saa upean uuden kansallispuiston. On symbolisesti hienoa, että Hossan puistolaki vahvistettiin juuri tänään, jolloin vietämme Euroopan kansallispuistopäivää. Luontomatkailu kasvaa vahvasti. Hossa tarjoaa niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin kävijöille monipuolisia elämyksiä ja vahvistaa koko alueen elinvoimaisuutta", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Mahdollisuudet kasvattaa kansainvälistä luontomatkailua ovat Suomessa juhlavuonna kenties paremmat kuin koskaan. Lokakuussa 2016 matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet valitsi Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi ensi vuodelle. Vajaa kuukausi tämän jälkeen matkailulehti National Geographic Traveler valitsi Suomen 21 parhaan matkailumaan joukkoon vuodelle 2017. Molemmat arvostetut ja maailmalla laajalti luetut julkaisut mainitsivat erikseen Hossan kansallispuiston.

Kansallispuiston perustamiseen on kolmen vuoden aikana käytettävissä yhteensä 2,5 miljoonaa euroa. Tällä määrärahalla Metsähallituksen luontopalvelut on jo ryhtynyt kunnostamaan ja uudistamaan Hossan reittejä ja muita yleisöpalveluja siten, että ne tuovat puiston parhaat nähtävyydet kävijän ulottuville ja varmistavat, että se kestää kasvavia kävijämääriä. Uusista reiteistä tehdään mahdollisimman esteettömiä, ja myös suosiotaan kasvattava maastopyöräily otetaan huomioon. Lisäksi luontokeskus pannaan kokonaan uuteen uskoon.

Avajaisjuhlat 17. kesäkuuta

Hossan kansallispuiston avajaisia juhlitaan tasavallan presidentin johdolla 17. kesäkuuta. Kymmenien toimijoiden yhteisponnistuksena luotu ulkoileva kansanjuhla tarjoaa esittävää taidetta, tulilla tarinointia ja muita tapahtumia kaikenikäisille. Hossan avajaisten ja juhlaviikon 9.-18.6. ohjelmaan voi tutustua täällä »»

Kartta: Hossan kansallispuiston aluerajaus »» (pdf)

Lähde: YM
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.