p

Pääsiäisliikenteestä ennustetaan vilkasta – talvirenkaita voi vielä tarvita

Talvirenkaita ei kannata vielä vaihtaa pois, sillä tiet voivat olla liukkaita myös etelässä mahdollisten yöpakkasten sekä lumi- ja räntäsateiden vuoksi
Kuva: Kuvakaappaus videolta

Pääsiäisen menoliikenteen arvioidaan olevan vilkkaimmillaan kiirastorstaina ja pitkäperjantaina. Talvirenkaita ei kannata vielä vaihtaa pois, sillä tiet voivat olla liukkaita myös etelässä mahdollisten yöpakkasten sekä lumi- ja räntäsateiden vuoksi. Viranomaiset kehottavat autoilijoita huomioimaan vaihtuvat ajokelit sekä tarkistamaan auton kunnon ennen matkaan lähtöä.

Liikenneviraston arvion mukaan pääsiäisen menoliikenteen vilkkain päivä on kiirastorstai, jolloin liikennettä on runsaasti etenkin kello 13 ja 19 välillä. Myös pitkäperjantaina liikennettä on normaalia perjantaita enemmän kello 9 ja 14 välillä, pohjoisessa myöhemminkin illalla. Torstain ja perjantain vilkkaimpina tunteina liikenne voi jonoutua.

Pääkaupunkiseudun menoliikenne suuntautuu pääosin pohjoiseen kolmos- ja nelosteille. Valtatiellä 3 Tampereelle, valtatiellä 4 Lahden ja Jyväskylä kautta Ouluun ja Kemiin sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen liikennettä arvioidaan olevan normaalia enemmän. Vastaavat tiejaksot ovat vilkasliikenteisimmät myös paluuliikenteessä sunnuntaina 16.4. ja maanantaina 17.4. Paluuliikennettä on eniten toisena pääsiäispäivänä, eli maanantaina 17.4. kello 12 ja 20 välillä.

Pääsiäisestä tulossa talvinen

Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomaista kylmempi sää näyttäisi jatkuvan pääsiäiseen asti. Pääsiäisen aikana voi tulla lumipyryjä eri puolilla maata, joten ennen liikenteeseen lähtöä kannattaa katsoa tuoreet sääennusteet ja voimassa olevat varoitukset joko Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta tai sääsovelluksesta.

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 11. huhtikuuta laatiman ennusteen mukaan koko maahan virtaa pohjoisesta kylmempää ilmaa. Vettä, räntää tai lunta sataa monin paikoin ja sateet voivat tulla etelässäkin osaksi lumena. Pilvisyys on melko runsasta, mutta ajoittain aurinko voi näyttäytyä. Päivän ylin lämpötila on pääosin 0 ja +8, maan itä- ja pohjoisosassa -5 ja +3 asteen välillä. Öisin lämpötila on pakkasen puolella.

Älä kiirehdi renkaiden vaihdossa

Myös poliisi ja Liikenneturva kannustavat pääsiäisliikenteeseen lähtijöitä ottamaan huomioon pitkän maan keliolosuhteet.

"Etelästä pohjoiseen painavien pääsiäislomalaisten kannattaa varautua vaihtuviin ajokeleihin. Pohjois-Suomessa voi tulla vastaan oikeastaan mitä vain lumipyryistä vesisateisiin. Tähän on syytä varautua ennakolta ja olla esimerkiksi turhaan kiirehtimättä renkaiden vaihdossa", painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski Oulusta.

Vaikka ajokeli pysyisi hyvänä, ei turhia riskejä kannata tien päällä ottaa. Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen muistuttaa, että poliisi valvoo pääsiäisliikenteessä erityisesti nopeuksia ja ajotapoja.

"Valvomme etenkin niitä tienjaksoja, joilla liikennemäärät ovat suuria ja joilla on esiintynyt onnettomuuksia. Kiinnitämme totta kai huomiota myös turvalaitteiden käyttöön ja lasten turvalliseen kuljettamiseen autossa", toteaa Ihalainen.

Ajoneuvo, aikataulu ja asenne kuntoon ennen matkaa

Hyvällä valmistautumisella pääsiäismatka sujuu jouhevammin. Renkaiden ilmanpaineet kannattaa tarkistaa, kuten myös lasinpesunesteen riittävyys ja pyyhkijöiden sulkien kunto. Kiireettömän aikataulun lisäksi tauolle on hyvä varata tilaa ja harkita myös vaihtoehtoisia reittejä. Ajamaan ei myöskään saa lähteä väsyneenä, sairaana tai päihtyneenä.

"Voisikin summata, että liikenteeseen kannattaa lähteä turvallisesti kolmen A:n saattelemana eli huolehtia siitä, että ajoneuvo, aikataulu ja asenne ovat kunnossa", muistuttaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen videolla.

Kolmella A:lla liikenteeseen


Lähde: Ilmatieteen laitos
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.