p

Vienanjoen varren arvokkaat metsät katoavat - myös Stora Enso käyttää luonnontilaisen metsän puuta

Suuret länsieurooppalaiset ja amerikkalaiset yhtiöt käyttävät alihankkijoita, joiden raaka-ainetoimittajat hakkaavat arvokasta Vienanjoen varren metsää Arkangelin alueella, kerrotaan tänään julkaistussa Greenpeacen raportissa. Myös Stora Ensolla on kytkentöjä Vienanjoen varren hakkuisiin.
Vienanjoen varren metsää hakkuun jäljiltä Arkangelin alueella 13. syyskuuta 2016. (Copyright: Greenpeace/Igor Podgorni)
Greenpeacen raportti Eye on the Taiga: How industry’s claimed ‘sustainable forestry’ in Russia is destroying the Great Northern Forest osoittaa, että kolme neljäsosaa ehdotetusta Vienanjoen varren metsän (venäjäksi тайга в междуречье Северной Двины и Пинеги, englanniksi Dvinsky Forest) suojelualueesta on annettu kolmen yhtiön hakattavaksi.  Raportissa nimetään yhtiöt, jotka ostavat sellu- ja paperitehtaiden tuotteita, joiden raaka-aine on peräisin näiltä kolmelta yhtiöltä.

Raportissa nimettyjä yhtiöitä ovat ruotsalainen paperinvalmistaja Arctic Paper, metsäyhtiöt SCA ja Stora Enso, sekä irlantilainen pakkausten valmistaja Smurfit Kappa. Näillä yhtiöillä on erinomainen mahdollisuus auttaa säästämään Vienanjoen varren ainutlaatuinen metsä. Raportissa mainitaan myös yhtiötä kuten Auchan, Nestlé, PepsiCo ja McDonald’s, jotka voivat vaikuttaa metsäteollisuustuotteiden toimittajiinsa Vienanjoen varren metsän säilyttämiseksi. Vuonna 2011 alueen viranomaiset suunnittelivat Vienanjoen varren metsien suojelualueen perustamista. Suunniteltu suojelualue kattaa lähes kaksi kolmasosaa Arkangelin alueen viimeisestä koskemattomasta 835 000 hehtaarin metsäalueesta. Metsäalue on tärkeä usealle pohjoisen metsän lajille.

“Vuoden 2000 jälkeen olemme menettäneet Vienanjoen varren ainutlaatuisesta luonnontilaisesta metsästä 300 000 hehtaaria - mikä on enemmän kuin Luxemburgin pinta-ala. Nämä kriittisen tärkeät ja kauniit metsät päätyvät pakkausmateriaaliksi, jota on kaupoissa ja kodeissa ympäri maailmaa”, sanoo Anton Beneslavski, Greenpeace Venäjän metsäkampanjan johtaja.

Vuosina 2000 - 2013 pohjoisten metsien koskemattomien metsäalueiden (Intact Forest Landscape) menetys oli noin 2,5 miljoonaa hehtaaria vuodessa. Puolet tästä menetyksestä tapahtui Venäjällä. Hakkuut jatkuvat, vaikka myös Venäjä on luvannut tehdä osansa kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen mukaisten Aichin tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoite 5 edellyttää, että luonnontilaisten ja muiden monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden metsäalueiden häviämisen tahti vähintään puolitetaan, tai missä mahdollista pysäytetään kokonaan, vuoteen 2020 mennessä.

“Venäjä on julistanut vuoden 2017 suojelualueiden vuodeksi. Vienanjoen varren metsät merkittiin mahdolliseksi suojelualueeksi jo vuosia sitten”, Beneslavski sanoo.

“Jos hallitus aikoo tosissaan perustaa uusia suojelualueita tänä vuonna, sen on lunastettava puheensa suojelemalla Vienanjoen varren metsä viivytyksittä. Toimettomuus ei ole vaihtoehto.”

Greenpeace on lähettänyt yhtiöille kirjeen, jossa ilmaistaan huoli Vienanjoen varren metsän ja pohjoisen metsän arvokkaiden metsäalueiden kohtalosta. Yhtiöitä rohkaistaan luopumaan alihankkijoista, joilla on kytkentöjä näiden arvokkaiden metsäalueiden hakkuisiin.

Raportti Eye on the Taiga: How industry’s claimed ‘sustainable forestry’ in Russia is destroying the Great Northern Forest »» (pdf)

Lähde: Greenpeace
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.