p

Tutkimus: Maailmantalouden epävarmuus on muuttanut suhtautumistamme rahaan

Maailmanlaajuisesti toteutettu tutkimus kertoo, että talouteen ja henkilökohtaiseen toimeentuloon liittyvät epävarmuustekijät ovat muuttaneet suhtautumistamme rahaan, kulutukseen ja mm. pankkitoimintaan. Tutkimuksen toteutti Havas, yksi maailman suurimmista markkinointiviestinnän ja media-alan konserneista.

Money, Money, Money: Attitudes Toward Credit, Consumption, and Cryptocurrency -tutkimuksen mukaan 54 % kuluttajista uskoo kuluttamisen vähentämisen lisäävän onnellisuutta ja mm. 83 % uskoo, että vanhempien tulisi kannustaa lapsiaan valitsemaan tuleva ammattinsa sisällön, eikä ammatista saatavan palkan perusteella.

Talouden epävakaus on saanut ihmiset varuilleen. Tutkimukseen osallistujat kautta maailman suhtautuvat epäillen velanottoon ja ovat alkaneet kyseenalaistaa kulutusyhteiskunnan perusperiaatteita. Lisäksi mm. jopa 57 % vastaajista pelkää maansa ajautuvan vararikkoon.

Tutkimuksen keskeisimpiä havaintoja:

  • Raha on tärkeää, mutta ei kaikki kaikessa: 76 % vastaajista ajattelee, että keskittymällä pakkomielteisesti rahaan hukkaa elämän todellisen tarkoituksen.
  • Suhtautuminen verojen maksuun on ristiriitaista: 80 % vastaajista suhtautuu negatiivisesti yrityksiin, jotka välttelevät heille kohdistettuja veroja. Samalla 31 % ihailee yksityishenkilöitä, jotka onnistuvat välttelemään veroja käyttäen kaikki saatavilla olevat lailliset keinot hyödykseen.
  • Usko kapitalismiin horjuu: 51 % vastaajista kyseenalaistaa kapitalismin keskeisen uskomuksen, jonka mukaan kova työ palkitaan. 73 % vastaajista olisi valmis tekemään enemmän töitä, jos se samassa suhteessa lisäisi heidän ansioitaan.
  • Pankkien tulee uudistua: Jo 27 % vastanneista uskoo, että ei tarvitse pankkien palveluita tulevaisuudessa, koska ne eivät vastaa vastanneiden tarpeisiin. Mielipidevaikuttajista (prosumer) 59 % haluaisi keskittää kaikki talous- ja raha-asiansa yhdelle toimijalle ja 52 % heistä haluaisi käyttää biometrisia teknologioita maksamisessa.

Tutkimus korostaa etenkin prosumereiden, eli mielipidevaikuttajien mielipiteitä. He ovat olleet Havaksen toteuttamien tutkimusten keskiössä jo yli kymmenen vuotta.

”Prosumerit ovat erityisen kiinnostava ihmisryhmä, sillä heillä on suuri vaikutus ympäristönsä valintoihin ja mm. kulutustottumuksiin. Prosumereiden nykykäyttäytymisestä ja -asenteista olemme pystyneet suurella varmuudella päättelemään, miten massat tulevat käyttäytymään 6–18 kuukauden kuluttua”, sanoo Havas Helsingin toimitusjohtaja Paul Earl.

Money, Money, Money: Attitudes Toward Credit, Consumption, and Cryptocurrency -tutkimus toteutettiin 37 maassa ja siihen vastasi yhteensä 11 976 yli 18-vuotiasta henkilöä. Tutkimuksen toteutti Market Probe International.

Tutkimusraportti on ladattavissa ja luettavissa täällä »»

Lähde: Havas Helsinki
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.