p

Pekingin viimeinen hiilivoimala suljettu - suuri osa suunnitteilla olevista hylätty

Pekingin viimeinen hiilivoimala suljettiin viime lauantaina. Greenpeacen, Sierra Clubin ja CoalSwarm-tutkimusverkoston kokoaman raportin mukaan ennen kaikkea Kiinan päätösten ansiosta myös suuri määrä suunnitelmia uusista hiilivoimaloista on hylätty koko maailmassa. Voimme onnistua ilmastonmuutoksen rajoittamisessa 1,5 asteeseen, jos Kiina jatkaa hiilivoimaloiden sulkemista. Se on mahdollista, toteaa Greenpeacen energia-asiantuntija Lauri Myllyvirta. 
Hiilivoimaa Jinjien teollisuusalueella Shanxissa Kiinassa. (Copyright: Greenpeace/Nian Shan)Suunnitteilla ja rakenteilla olevan hiilivoimakapasiteetin määrä sukelsi 40 prosenttia tammikuusta 2016 tammikuuhun 2017. Tammikuussa 2016 rakenteilla ja suunnitteilla oli 1 428 gigawattia hiilivoimaa, tammikuussa 2017 enää enää 855 gigawattia.

Uudet hiilivoimaprojektit ovat pysähtyneet hiilen suurkuluttajamaissa Kiinassa ja Intiassa. Varsinkin Kiinan kiristyneet säädökset ilmanlaadun parantamiseksi ovat pysäyttäneet suunnitteilla olevia hiilivoimaloita. Kiinassa suunnitteilla ja rakenteilla olevaa hiilivoimakapasiteettia on hyllytetty 442 gigawattia. Myös Intiassa hiilivoimasuunnitelmia on jäädytetty 82 gigawatin verran.

Maailman käytössä oleva hiilivoimakapasiteetti on 1 900 gigawattia, josta 900 gigawattia on Kiinassa. Marraskuussa 2016 hyväksytyssä Kiinan 13. viisivuotissuunnitelmassa hiilivoimalle asetettiin 1 100 gigawatin katto.

“Kiinan ja Intian käänne uuden hiilivoiman rakentamisessa antaa toivoa. Olemme nyt hiilivoimakapasiteetin suhteen ensimmäistä kertaa polulla, joka voi johtaa ilmastonmuutoksen rajoittamiseen kahteen asteeseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vielä sitä, että tavoite olisi saavutettu”, sanoo Greenpeace Itä-Aasian energia-asiantuntija Lauri Myllyvirta, joka on yksi raportin kirjoittajista.

Lauantaina 19. maaliskuuta valtiollinen energiayhtiö China Huaneng Group sulki Pekingin viimeisen hiilivoimalan. Vuonna 1999 käyttöön otettu 0,845 gigawatin voimala poltti kahdeksan miljoonaa tonnia hiiltä vuodessa. Vuonna 2016 hiilivoimakapasiteettia suljettiin koko maailmassa noin 27 gigawattia.

“Jos Kiina pystyy sulkemaan vuosittain 15 gigawattia hiilivoimaa vuoteen 2021 saakka, ja sen jälkeen 25 gigawattia vuosittain vuoteen 2027 saakka, ja vielä sen jälkeen 62 gigawattia vuodessa vuoteen 2040 saakka, voimme onnistua ilmastonmuutoksen rajoittamisessa 1,5 asteeseen. Se on mahdollista”, Myllyvirta sanoo.

“Toivoa antavat myös kolmen G8-maan, Iso-Britannian, Kanadan ja Ranskan, ilmoitukset hiilivoiman sulkemisaikataulusta”, Myllyvirta jatkaa.

Boom and Bust -raportti maailman rakenteilla ja suunnitteilla olevista hiilivoimaloista »» (pdf)

Lähde: Greenpeace
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.