p

Merellä havaittujen öljypäästöjen määrä pysynyt lähes ennallaan

Vuonna 2016 Suomen viranomaisten tietoon tuli lähes vastaava määrä mahdollisia alusöljypäästöjä merialueilla kuin edellisvuonna. Öljyksi varmistettiin lopulta 48 päästöä, kun lukumäärä vuonna 2015 oli 47 kappaletta.

Öljypäästöihin liittyvä tutkinta aloitettiin yhdeksässä tapauksessa. Valtaosa päästöistä oli muutamia kymmeniä litroja ja tapahtui sataman tai rannikon tuntumassa. Suurin yksittäinen päästö oli arviolta jopa 1150 litraa öljyä.
Itämeri on luokiteltu erityisen herkäksi merialueeksi ja siksi öljyn päästäminen mereen on kielletty. Viime vuosina päästöt ovat avomerellä vähentyneet. Merenkulkijoiden toivotaan jatkossa kiinnittävän huomiota toimintaansa myös satamien tuntumassa.
Öljypäästö valvontakoneesta kuvattuna. © Rajavartiolaitos

Öljypäästöjen valvonta on kansainvälistä yhteistyötä

Merialueilla öljypäästöjä tarkkaillaan lentovalvonnalla ja satelliittikuvien avulla Euroopan meriturvallisuusviraston (EMSA) CleanSeaNet-satelliittikuvapalvelun välityksellä. Suomen merialueilta saatiin noin 250 satelliittikuvaa vuonna 2016 ja kuvissa havaitut mahdolliset öljypäästöt tarkastettiin aina paikan päällä.

Itämeren suojelukomissio HELCOM velvoittaa rantavaltiot säännölliseen merialueiden lentovalvontaan. Suomen Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneen laitteistoilla öljyn voi havaita pilvipeitteen läpi ja jopa kymmenien kilometrien päässä koneen lentoreitistä. Koneissa on myös alusten tunnistamiseen tarvittavat laitteistot.
Suomen Rajavartiolaitoksen uusi H215 Super Puma helikopteri, jota voidaan myös käyttää öljypäästöjen valvontatehtäviin.
 © Rajavartiolaitos


Vuonna 2016 Suomen valvontalentokoneet valvoivat Itämerta yhteensä 484 tunnin ajan. Vilkkaimpia laivareittejä valvotaan yhteistyössä etenkin Ruotsin ja Viron kanssa. Suomi osallistuu aktiivisesti myös kansainvälisiin valvontaoperaatioihin, joissa ennalta määriteltyä merialuetta tarkkaillaan tehostetusti usean maan valvontalentokoneen voimin.

Vartiolentolaivueen DO228-valvontalentokone miehistöineen osallistui yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa kesäkuussa "Oil On Water" -harjoitukseen Norjan Stavangerissa, jossa paikalla olivat myös Norja, Ranska ja USA. Päähuomio harjoituksessa oli testata öljynhavainnointiin tarkoitettujen laitteiden käyttöä operatiivisen öljyntorjunnan tukena.

Lähde: SYKE
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.