p

Kiinan ilmastopäästöt taittuvat jo neljättä vuotta – Samalla Trump hidastaa kansainvälistä ilmastotyötä

Ennusteiden mukaan Kiina on onnistumassa hiilenkulutuksen mittavassa rajoittamisessa jo neljättä vuotta peräkkäin. Kiinan hiilidioksidipäästöt voivat pudota jopa prosentin vuonna 2017, mikä tarkoittaisi neljää peräkkäistä vuotta, jolloin Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat joko pysyneet samalla tasolla tai pudonneet.Tänään julkaistusta Kiinan tilastokeskuksen julkaisemasta raportista ilmenee, että Kiinan hiilen kulutus putosi vuonna 2016 noin 1,3%. Samalla Kiina siirtyy ennätyksellisellä vauhdilla uusiutuvan energian käyttöön: maassa asennetaan vuoden jokaisena tuntina aurinkopaneeleita määrä, joka kattaisi kolme jalkapallokenttää.

Tuore raportti osoittaa, että Kiina mitä todennäköisimmin ylittää vuoteen 2020 asti asetetut päästötavoitteensa, jos se jatkaa nopeaa kehitystä uusiutuvaan energiaan siirtymisessä. Kiinan energiankulutus kasvoi vuonna 2016 1,4%, mutta samanaikaisesti muiden kuin fossiilisten energiamuotojen käyttö kasvoi huimat 12%. Tämä kasvu on kattanut Kiinan sähköntarpeen lisäyksen vuoden 2013 jälkeen.

“Kiinan päästöjen kasvun taittuminen on mullistanut koko maailman päästökehityksen näkymät ja mahdollistaa maailman päästöjen kääntämisen laskuun. Kiinan positiivisen kehityksen lisäksi Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian päästöt ovat pudonneet nopeasti, kun merkittävä määrä hiilivoimaloita on suljettu. Yhdysvaltojen päästöjen väheneminen jatkuu mitä luultavimmin Trumpin lyhytnäköisestä politiikasta huolimatta, mutta ilmastopoliittinen johtajuus tulee puuttumaan heiltä kokonaan. Tämä tekee myös Euroopan roolista entistä tärkeämmän”, toteaa Itä-Aasian Greenpeacen energia-asiantuntija Lauri Myllyvirta.

Trumpin ilmastopolitiikka on sabotaasia

Samalla kun Kiina onnistuu ilmastopoliittisissa tavoitteissaan kiitettävästi, Yhdysvaltojen ja Trumpin hallituksen ylimielinen suhtautuminen ilmastouhkiin ihmetyttää.

“Yhdysvaltojen tulisi olla yksi maailman ilmastopolitiikan johtavista maista uusiutuvan energian käyttöönotossa ja päästövähennyksissä. Sen sijaan olemme globaali hidaste, kiitos Trumpin ja hänen hallituksensa”, toteaa Greenpeace Yhdysvaltojen maajohtaja Annie Leonard.

“Samalla kun Trumpin hallitus ajaa jättimäisiä leikkauksia ilmastonsuojeluohjelmiin ja uhkailee Pariisin ilmastosopimuksesta irtaantumisella, suurin osa kansalaisista vaatii tiukkoja toimia ilmastouhkien pysäyttämiseksi. Kongressin on kuunneltava kansalaisia ja pysäytettävä harhaisen presidentimme sabotaasiyritykset, jotka pyrkivät hidastamaan kansainvälistä työtä aikamme suurimman uhan taittamiseksi”, Leonard sanoo.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Thomas Ritter
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.