Aurinkokäyttöisen jäähdytyksen tuotanto ja kulutus kohtaavat yhtä aikaan. Kun aurinko paistaa, kiinteistön jäähdytystarve on suurimmillaan.
![]() |
Absorptiojäähdytin. Kuva: Kari Sipilä |
Hankkeen tulokset osoittivat, että taloudellisesti kannattavan ja kilpailukykyisen aurinkokäyttöisen absorptiojäähdyttimen koko on 50 kW tai suurempi, jolloin sitä voidaan käyttää myös lämpöpumppuna.
Suomalainen Savo-Solar Oyj osallistui sekä hankkeen suunnitteluvaiheeseen että käytännön kokeisiin. Tuloksena oli, että yhtiön konttorin jäähdytys toteutettiin onnistuneesti hankkeessa rakennetulla pilottilaitteistolla. Savo-Solarin ja ZAE Bayernin tavoitteena on kehittää tulevaisuudessa kaupallinen tuote, jota käyttämällä kuluttaja säästäisi sähkölaskussa, kun jäähdyttämiseen ei tarvitse käyttää sähköä juuri lainkaan. Samalla pienennettäisiin päästöjä.
Jäähdytintä testattiin Savo-Solarin toimiston jäähdytykseen kesällä ja lämmitykseen talvella. Tarvittava käyttöenergia kerättiin rakennuksen katolla olevilla aurinkokeräimillä. Jos keräimet eivät tuottaneet riittävästi energiaa esimerkiksi talvella tai pilvisenä päivänä, korvaavana energialähteinä toimi kaukolämpö. Biopolttoainekattila tai teollisuuden prosessilämpö ovat myös mahdollisia energialähteitä.
Kaukolämmöllä toimivista isoista megawattiluokan absorptiojäähdyttimistä esimerkkejä löytyy jo Helsingistä ja Turusta.
Toinen käytännön koe tehtiin biokattilalla toimivalla absorptiokoneella ZAE Bayernin laboratoriossa Munchenissä, Saksassa. Laitteistoa on mahdollista täydentää myös aurinkoenergian käyttövoimalla.
Julkaisu: Solar heating and cooling in Northern and Central Europe »» (pdf)
Lähde: VTT
Julkaisi: Kalle
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.