p

100 luontohelmeä innostanut kuntia suojelutoimiin

Suomen 100 luontohelmeä eli Suomen luonnonsuojeluliiton Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hanke juhlii maamme arvokasta luontoa sadalla ainutlaatuisella luontohelmellä ympäri maan. Hanke on jo innostanut useat kunnat suojelemaan omia luontohelmiään.
Suojeluun ehdotettava Sanginjoki on yksi Suomen sadasta luontohelmestä. Kuva: Kalle Hellström

Moni sadasta maamme luontohelmestä sijaitsee kuntien mailla. Tulevat kuntavaalit ovat isossa roolissa luontohelmien ja monen muun hienon luontokohteen säilymisessä tuleville kuntalaissukupolville. Muutama kunta on jo ehtinyt ensimmäisten luontohelmien suojelijoiden joukkoon.

Espoo
Espoo hallitus päätti kolmen suojelualueen perustamisesta Espoon Keskuspuistoon »» ja lopullinen suojelupäätös kohteista on tulossa lähikuukausina. Espoon keskuspuisto on kokonaisuudessaan yli tuhannen hehtaarin laajuinen metsäinen virkistysalue keskellä Espoota. Lisätietoja Espoon päätöksestä löytyy tästä »» (PDF).

Oulu
Oulun kaupunki käsittelee tänä keväänä omistamansa Sanginjoen »» suojelupäätöstä, jonka valmistelu on jo pitkällä. Toteutuessaan alue muodostaisi kansallispuistotasoisen kokonaisuuden kaupungin kupeeseen Espoon Nuuksion tapaan. Lisätietoja Oulun päätöksestä löytyy tästä »».

Kuopio
Peräti kaksi Luontohelmeä omistava Kuopion kaupunki on myös päättänyt osallistua juhlavuoden suojeluhankkeeseen tänä vuonna. Kuopion suojelusuunnitelmat kattavat merkittävän alueen, jopa yli 100 hehtaaria. Lisätietoa Kuopion päätöksestä löytyy tästä »».

Valtiokin haastaa kunnat suojeluun
Myös ympäristöministeriö on haastanut kunnat tekemään metsien suojelupäätöksiä itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Ympäristöministeriön Luontolahja-haasteen otti kunnista ensimmäisenä vastaan näyttävästi Lahti, joka suojeli heti juhlavuoden alussa 40 hehtaarin Sammalsillansuon. Vantaa valmistautuu nyt pistämään paremmaksi suojelemalla peräti 130 hehtaaria itsenäiselle Suomelle.

Nyt kuntavaalien alla kuntalaisten kannattaa kysellä, mitä heidän ehdokkaansa on tehnyt luontokohteiden säilymiseksi kunnassaan ja millaisten luontohelmien säilymistä hän on valmis edistämään tullessaan valituksi kuntavaaleissa.

Lisää aiheesta
Suomen luonnonsuojeluliiton Suomen 100 luontohelmeä -hanke »»
Ympäristöministeriön Luontolahjani-kampanja »»

Lähde: SLL
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.