p

Keski- ja Pohjois-Lapissa poikkeuksellisen lämmin vuosi

Vuosi 2016 muistetaan muun muassa lämpimästä keväästä ja sateisesta kesästä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2016 oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Lämpötilapoikkeama pitkän ajan keskiarvoon nähden oli maan eteläosan vajaasta asteesta Lapin vajaaseen kahteen asteeseen. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpimämpi vuosi toistuu keskimäärin harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Esimerkiksi Sodankylässä vuosi 2016 oli aseman 108 vuotisen mittaushistorian toiseksi lämpimin vuoden 1938 jälkeen.
Saana Kilpisjärvi. Kuva: Simo Räsänen (CC BY-SA 3.0)

Vuosi alkoi noin kolme viikkoa kestäneillä paukkupakkasilla, jolloin Muonion kirkonkylässä mitattiin myös vuoden alin lämpötila -41,2 astetta tammikuun 7. päivänä. Tämän jälkeen säätyyppi kääntyi päälaelleen. Helmikuu oli erittäin lauha ja koko maan keskiarvolla mitattuna mittaushistorian toiseksi sateisin vuoden 1990 jälkeen. Toukokuun Suomen keskilämpötila oli mittaushistorian kolmanneksi lämpimin ja kesä oli Suomen kolmanneksi sateisin. Vuoden korkein lämpötila +29,1 astetta mitattiin Utsjoen Kevolla heinäkuun 23. päivänä. Lokakuu oli koko maan keskiarvolla laskettuna ennätyksellisen kuiva.

Maan lounaisosassa vuotuinen sademäärä jäi jopa alle 500 millimetrin. Yhtä kuiva vuosi toistuu alueella keskimäärin kerran 10-30 vuodessa. Länsi-Lapissa tilanne oli päinvastainen, sillä mitattuja yli 700 mm sademääriä havaitaan siellä hyvin harvoin. Muualla maassa sademäärät olivat lähempänä tavanomaisia. Sateisinta oli Tornion Torpissa, jossa mitattiin 847,6 mm ja kuivinta oli Utsjoen Nuorgamissa, jossa sademäärä oli 420,8 mm.
Kaavio: Ilmatieteen laitos

Suomen keskilämpötilan poikkeama 2016 verrattuna 1981-2010 keskiarvoon. Mustalla viivalla on kuvattu vuoden siihenastinen lämpötilapoikkeama.

Vaaraa aiheuttaneista sääilmiöistä yhtenä merkittävimpänä voidaan pitää elokuun 27. päivän Rauli-myrskyä, jonka seurauksena noin 200 000 asiakasta jäi ilman sähköä.

Vuoden 2016 sääennätyksiä:
  • Helmikuun sade-ennätys: 131.6 mm Kouvolan Anjalassa (edellinen ennätys 130.8 mm vuodelta 1990)
  • Lumisade-ennätys: Lumensyvyys kasvoi vuorokaudessa 73 cm Merikarvialla tammikuun 8. päivänä.

Joulukuu alkoi kylmänä ja päättyi lauhana

Joulukuu oli Suomessa 2-6 astetta pitkän ajan keskiarvoa leudompi. Poikkeama oli pienin maan eteläosassa sekä Meri-Lapissa ja suurin Pohjois-Lapissa.

Kuukauden korkein lämpötila mitattiin uudenvuodenaattona Maarianhaminan lentoasemalla, +9,1 astetta. Alin lämpötila mitattiin Utsjoen Kevojärvellä joulukuun 4. päivänä, -34,0 astetta.

Sademäärä jäi maan etelä- ja länsiosassa monin paikoin harvinaisen pieneksi, eli vastaavaa esiintyy nykyilmastossa keskimäärin kerran 10-30 vuodessa. Keskimääräistä sateisempaa oli lähinnä Pohjois-Lapissa. Eniten joulukuussa satoi Kilpisjärvellä 81,3 mm ja vähiten Köyliössä 10,5 mm.

Vuodenvaihteessa lumiraja kulki Etelä-Karjalasta Vaasaan. Tämä oli hieman etelämpänä kuin vuotta aikaisemmin samaan aikaan, mutta silti lumensyvyys oli maan etelä- ja keskiosassa 10-20 cm pienempi kuin pitkän ajan keskiarvo. Eniten lunta kuukauden päättyessä oli Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 63 cm.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.