p

Jos ilmasto lämpenee 3 astetta

Kolme astetta voi olla “se raja”, jossa ilmaston lämpeneminen on todennäköisesti karannut jo käsistä, silloin meillä ei ole enää mahdollisuutta puuttua maapallon lämpötilan nousuun. Jos kolmen asteen raja ylittyy ympäristömme on muuttunut siinä määrin jollaista ihmiskunta ei ole koskaan kokenut, eikä seuraavan sukupolven mahdollisuudet hyvältä näytä. Suuri osa planeettamme kaikista eliölajeista kohtaa matkansa pään, eli kuolevat sukupuuttoon.

Ilmaston lämpeneminen 3 asteella

Paleoclimate tutkimuksen mukaan plioseeni kaudella 3 miljoonaa vuotta sitten lämpötilat olivat noin 3 ºC nykyistä lämpimämpiä ja merenpinta 30 metriä korkeammalla kuin tänään. Pohjoinen pallonpuolisko oli jäätiköistä vapaa, arktinen merijää sula ja lämpötila Pohjois-Grönlannissa ja Etelämantereella oli 10 ºC. Euroopassa plioseenin keskilämpötila oli noin 4 - 5 ºC korkeampaa ja ehkä huipussaan jopa 10 ºC lämpimämpää kuin nykyisin. Ilmasto oli yleensä erittäin lämmin. Sahara aavikoitui merkittävästi plioseeni kaudella. Hiilidioksidi tasot olivat n. 360-400 ppm, eli samalla tasolla kuin juuri nyt. (Joulukuu 2016, CO2 pitoisuus: ppm 404.48)

Tämä antaa hyvän kuvan siitä, mikä meitä odottaa, jos keskilämpötila nousee 3 asteella:

Kolmen asteen lämpenemisen vaikutus Amazonin sademetsiin on todella vakava, jonka kasvit tuottavat 10 prosenttia maailman fotosynteesissä tapahtuvasta hapen tuotannosta. Sademetsällä itsellään ei ole kykyä vastustaa tätä kehitystä ja se voi muuntua savanniksi tai aavikoksi, kuivuudeksi ja jopa megatulipaloksi tuhoten sademetsän ekosysteemin kääntämällä sen hiilidioksidia tuottavaksi jota vapautuu yhä enemmän metsien tuhoutuessa sekä maaperään kertyneestä hiilestä, kiihdyttäen edelleen maapallon lämpenemistä.

Joissain epävirallisissa ennusteissa on arvioitu riskiä Amazonin tuhoutumisesta 10 - 40 prosentin välillä parin seuraavan vuosikymmenen aikana. The UK’s Hadley Centre'n ilmastonmuutos malli, joka on parhaiten tunnettu varoitus katastrofaaliset tappiot Amazonin metsistä ennustaa, että nykyiset kasvihuonekaasujen päästöjen mahdollisuudet tällaiseen kuivuuteen olisi nyt 5%. Vuoteen 2030 mennessä 50 % ja vuoteen 2100 mennessä 90%.

Amazonin romahtaminen on osa käänteistä hiilikiertoa ja sen ennustetaan tapahtuvan lämpötilan noustua n. 3°C. Valtavia määriä kuolleesta kasvillisuudesta kertyneestä hiilidioksidista on varastoituneena maaperään, yli kaksi kertaa enemmän kuin koko hiilen määrä on ilmakehässä. Yleisesti hyväksytty arvio on, että maaperään on varastoituneena n. 1600 gigatonnia hiiltä. Muuntuminen alkaa, kun hiilinieluna toiminut onkin muuttunut hiilen lähteeksi johtuen lämpötilan noususta, ja kun maaperän sekä kasvien “hengitys” lakkaa, mikä johtaa laajaan aavikoitumiseen ja tehostettuun ilmaston lämpenemiseen.

Todennäköisesti kolmen asteen nousussa näkisimme planeetallamme yhä enemmän uusia alueita muuttuvan asuinkelvottomiksi kuivuuden ja kohonneen lämpötilan vuoksi.

Sateiden ennustetaan vähenevän Meksikossa ja Keski-Amerikassa 50 prosenttia. Keski-, ja Etelä-Afrikka olisi altistunut monivuotisiin kuivuuskausiin, myös monet muut paikat maapallolla. Esim. kuivuus intensiteetti Australiassa voisi kolminkertaistua nykyiseen verrattuna, lisätä aavikoitumista ja kuumia päiviä (yli +35°C) joita tulisi lisää 2 - 7 kertaa.


Äärimmäiset sääolosuhteet voimistuvat ja yhä useimmin pyörremyrskyt saattavat kasvaa voimakkaimmiksi saavuttaen usein huipputason luokka viisi. Maailman ravintotuotanto olisi siinä vaiheessa jo kriittisesti uhanalaista. Tämä voisi tarkoittaa satojen miljoonien, tai jopa miljardien ihmisten pakolaismuuttoa nälänhädän, kuivuuden ja kuumuuden koettelemilta alueilta pohjoisemmaksi.

Himalajan vuoriston jääpeitteet sulaa hellittämättä. Vesi virtaa Aasian jokiin ja laaksoihin, Indus, Ganges ja Brahmaputra, Mekong, Yangtse ja Yellow jokien vesi vähenee dramaattisesti jos maapallon lämpötila nousee kolmella asteella ja se on tulossa ellemme tee mitään asiantilan korjaamiseksi. Indus joen veden virtauksen on ennustettu laskevan 90 prosentilla vuoteen 2100 mennessä. Kahden miljardin ihmisen elämä olisi vaakalaudalla.

Merenpinta nousee vuosisadan loppuun mennessä meriveden lämpölaajenemisen ja jäätiköiden sulamisen johdosta 1-2 metriä, mahdollisesti jopa enemmän.

Arktisen alueen sulaminen on entistä lähempänä, pohjoisen metsien rajat muuttuvat pohjoisemmaksi. Arktinen tundra on alkanut sulaa jonka seurauksena vapautuu metaania ilmakehään, joka on 25 kertaa tehokkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Länsi-Siperian turvesoilla on arvioitu olevan 70 miljardia tonnia metaania. Ilmaston lämpenemisen seurauksena lähestymme kriittistä pistettä jolloin se alkaa ruokkimaan itse itseään.

Entäs nyt ja tulevaisuus

Australiassa lämpötilat paukkuu nyt jopa yli 40°CGuardian: Temperatures to soar above 40C as heatwave sweeps eastern Australia

YLE: Nyt se on vahvistettu – 2016 oli historian lämpimin vuosi

Alkaa näyttämään mahdottomalta saavuttaa Pariisin sopimuksen 2 ℃  lämpötilan nousun raja, saatikka 1,5 ℃ nousu. Näkemykseni mukaan toimintamme jatkuu vakaasti BAU (business as usual) skenaarion mukaan, eli toimitaan vain liiketoiminnan ehdoilla, niinpä olemme 3 ℃ lämpenemisen polulla.

Pitäisikö meidän huolestua? Kyllä! Nyt meitä vaaditaan sopeutumaan koska: Ilmastotavoitteiden saavuttamisesta luovutaan ja muutetaan laajaan sopeutumiseen

Kalle
Kuvat: Pixabay