p

Bernerin malli heikentää liikenne-verotuksen ympäristöohjaavuutta

Tuore liikenneministeri Anne Bernerin ehdotus tieliikennelain uudistamiseksi pyrkii ministerin mukaan varmistamaan myös liikenteeltä vaadittavien päästövähennysten toteutumisen. Suomen luonnonsuojeluliitto näkee, että polttoainevero- , ajoneuvovero- ja autoveroalennukset korvaavilla, päästöjen mukaan porrastetuilla tiemaksuilla on hyvin vaikea päästä tehokkaaseen ympäristöohjaavuuteen.
Kuva: Pixabay

Luonnonsuojeluliiton mukaan käytössä olevassa keinovalikoimassa polttoainevero on ympäristöohjaavuudeltaan ylivertainen. Siksi sitä tulisi nostaa, ei laskea.

"Polttoaineverotus on suora kulu saastuttajalle. Sen korotus kannustaa turhan liikkumisen vähentämiseen ja liikkumisen tehostamiseen. Saman vaikutuksen saavuttaminen muilla keinoin yhtä tehokkaasti on vaikeaa", sanoo Luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen.

"Ainakaan esitetyt tiemaksut eivät tähän kykene, vaikka niiden porrastusta nyt esitetyistä vielä tiukennettaisiinkin. Kiinteä maksu on lisäksi sama ajokilometreistä riippumatta."

Polttoainevero on ainoa liikenteen vero, joka rokottaa raskaasta kaasujalasta, sillä polttoaineen kulutus kasvaa epätaloudellisen ajotavan myötä. Polttoaineveron lasku lisää todennäköisesti myös mopojen, mönkijöiden, moottorikelkkojen ja vastaavien huvikäyttöä eli luonnon ja ympäristön kannalta kaikkein haitallisinta turhaa ajoa.

Suuripäästöisten autojen määrä lisääntyy

Autoveron poistamisen tavoitteena on uudistaa autokanta pienipäästöiseksi. Kuitenkin ministeriön esityksessä myönnetään, että "autoveron poistaminen alentaa eniten suuripäästöisten autojen hintoja. Tämä saattaa ainakin lyhyellä aikavälillä lisätä suuripäästöisten autojen määrää”. Myös isojen suuripäästöisten autojen yksityistuonti Saksasta saattaa kasvaa.

Ministeri Bernerin tiedotustilaisuudessa esittelemien esimerkkien mukaan suuripäästöisellä autolla paljon ajava hyötyy muutoksista eniten. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä tällaiset porsaanreiät on tukittava heti.

Jyrki Kataisen hallitus teki vuonna 2007 autoverouudistuksen, jonka oli määrä uudistaa Suomen autokanta pienipäästöiseksi ja poistaa vanhat, saastuttavat autot markkinoilta. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan Suomen autokanta on kuitenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana vanhentunut ja kasvanut. Sama on nyt käymässä uudelleen.

Vaikka autoverosta luovuttaisiin autokannan uudistamiseksi, yksityisautoilun kokonaiskustannusta ei pidä laskea. Hiilidioksidipohjaisesta polttoaineverotuksesta on pidettävä kiinni ja jopa tiukennettava. Todellisen ajomäärän myötä lisääntyvät verot vähentävät myös muita tieliikenteen haittoja ja ohjaavat ihmisiä joukkoliikenteen käyttöön ja kiskoille. Jos hallitus ottaa ilmastotavoitteet tosissaan, se edistää halpaa tai ilmaista joukkoliikennettä ja vähentää liikkumistarvetta yhdyskuntasuunnittelun keinoin.

Liikenne- ja viestintäministeriön esitys "Parempia väyliä – sujuvampaa liikennettä. Selvitys liikenneverkon kehittämisestä liiketaloudellisesti: Liikenneverkkoyhtiö (Live)":

Lähde: SLL

1 comments:

 1. Miksi romuttaa hyvä autoverojärjestelmä joka meillä on? Maksamme etukäteen tienkäytöstä mm. tankatessamme, auton polttoainehinnoissa on 65% veroa, siis tienkäyttömaksua.

  Bernerin esityksessä ei ole kysymys mistään muusta kuin pitkällä tähtäimellä liikenneväyliemme yksityistämisestä!

  Turun Sanomissa valaiseva artikkeli aiheesta:

  Tieyhtiöt tahkoavat voittoja

  Italian ja Puolan yksityisteiden omistaja tekee 40 prosentin voittoa. Suomessa tuottoisat Digita ja Caruna välttävät verot konsernilainoilla.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.