p

Apple, Google, Facebook ja Switch Greenpeacen raportin kärjessä

Apple, Google, Facebook ja Switch ovat edenneet pitkälle kohti sataprosenttisesti uusiutuvan energian käyttöä. Sen sijaan Netflix, Amazon Web Services ja Samsung ovat jääneet jälkeen, kertoo Greenpeacen raportti Clicking Clean: Who is Winning the Race to Build a Green Internet? Raportissa selvitetään suurten palvelinkeskusten ja lähes 70 suositun sovelluksen ja verkkosivun energiajalanjälki.


“Amazon puhuu uusiutuvasta energiasta, mutta pitää asiakkaansa pimennossa energiapäätöksistään. Tämä on huolestuttavaa, sillä Amazon laajenee markkinoille, joilla sähköä tuotetaan likaisella energialla”, sanoo Greenpeace USA:n informaatioteknologia-asiantuntija Gary Cook.

“Netflix on yksi suurista tekijöistä verkossa, ja sen sähkönhankinnalla on iso maailmanlaajuinen merkitys. Netflixin on kannettava vastuunsa ja huolehdittava, että kasvu syntyy uusiutuvalla energialla”, Cook jatkaa.

Netflixin energiajalanjälki on yksi raportin suurimpia. Sen käyttö muodostaa kolmasosan Yhdysvaltojen verkkoliikenteestä ja sen suoratoisto on merkittävä koko maailman verkkoliikenteen kysynnän kasvattaja. Netflix ilmoitti vuonna 2015 pyrkivänsä kompensoimaan aiheuttamansa päästöt, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa, että yhtiö turvautuu vain päästökompensaatioon ja uusiutuvan energian sertifikaattijärjestelmään, jotka eivät juuri lisää investointeja uusiutuvaan energiaan.

Raportissa ovat mukana ensimmäistä kertaa aasialaiset palveluntarjoajat Tencent, Baidu, Alibaba ja Naver, joiden kasvu maailmanlaajuisilla markkinoilla on vahvaa. Aasian yhtiöt ovat uusiutuvan energian käytön suhteen huomattavasti parhaiden yhdysvaltalaisten yhtiöiden takana. Syynä on usein pakko käyttää monopoliyhtiön tuottamaa sähköä.

“Johtavat yhdysvaltalaisyhtiöt ovat osoittaneet, että puhdas sähkö voi olla hyvästä sekä ympäristölle että liiketoiminnalle. Itä-Aasian yhtiöiden on myös oivallettava tämä”, sanoo Greenpeace East Asian ilmasto- ja energiakampanjoitsija Jude Lee.

Lähes 20 informaatioteknologiayritystä on sitoutunut sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan. Kaikista vertailussa mukana olleista palvelinkeskuksista Switch on päässyt tavoitteeseen päämäärätietoisen sähkönhankintapolitiikkansa ansiosta.

Informaatioteknologia-alan osuus maailman sähkönkäytöstä oli 7 prosenttia vuonna 2012, ja sen ennustetaan olevan 12 prosenttia tänä vuonna. Suoratoisto muodostaa 63 prosenttia maailman verkkoliikenteestä ja sen ennustetaan olevan 80 prosenttia vuonna 2020.

Greenpeace vaatii informaatioteknologiayhtiöitä sitoutumaan sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan, läpinäkyvyyttä yhtiöiden sähkönhankintaan ja aktiivista vaikuttamista sekä sähköyhtiöihin että hallituksiin uusiutuvan energian lisäämiseksi.
Lähde: Greenpeace
Kuva: Pixabay

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.