p

Suomalaisen puukuidun maailmanvalloitus näkyi Linnan juhlissa

Suomalainen Spinnova on yritys, jonka teknologia on maailmanlaatuisesti ainoa, jolla voidaan valmistaa lankaa suoraan puukuidusta ilman vaikeita kemiallisia prosessia. Puukuitulangasta valmistettua kangasta oli ensi kertaa nähtävissä Linnan juhlissa. Valmistusmenetelmä kehitettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä ja sen jälkeen Spinnova Oy on vienyt kehitystä eteenpäin. Spinnova valittiin Euroopan kahdeksan lupaavimman cleantech-yrityksen joukkoon Düsseldorfissa 6.12.

Kuva: Janne Poranen
Uutta kuitukangasta kantoivat Linnan juhlissa Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen ja puolisonsa Nina Poranen. Janne Porasen frakkiliivi, solmuke ja taskuliina ja Nina Porasen iltapuvun ruusukkeet on valmistettu Spinnovan uudesta langasta tehdystä kankaasta. Frakkiliivin, solmukkeen ja taskuliinan on valmistanut Melli EcoDesign ja iltapuvun suunnitellut ja toteuttanut Ateljé Iina. Kaikki asut ja asusteet on suunniteltu ja valmistettu Jyväskylässä paikallisen yritysyhteistyön voimin.

Spinnovan langan valmistusmenetelmä käyttää 99 % vähemmän vettä ja 80 % vähemmän energiaa puuvillaan verrattuna. Hyödyntämällä teknologiaa Suomessa vuosittain käytetty puumäärä riittäisi korvaamaan koko maailman puuvillan tuotannon.

Spinnovan teknologia on maailmanlaajuisesti ainoa menetelmä, jolla voidaan valmistaa lankaa suoraan puukuidusta. Teknologia voi mullistaa sekä tekstiili- että metsäteollisuuden ja luoda tulevaisuudessa merkittävää liiketoimintaa. Valmistuksessa ei tarvita haitallisia kemikaaleja, energiaa tai vettä kuluttavia vaiheita kuten viskoosi- ja Lyocell-prosesseissa. Ympäristöjalanjälki tulee olemaan merkittävästi pienempi verrattuna polymeerikuitu- tai puuvillakuituprosesseihin.

Idea menetelmästä, jossa puukuidut saadaan järjestymään samaan suuntaan mahdollisimman peräkkäin, lähti liikkeelle Spinnovan toisen perustajan Juha Salmelan ajatuksesta yhdistää hämähäkinseitin tekoprosessi ja paperinvalmistus. Menetelmä kehitettiin VTT:llä laboratoriomittakaavaan asti ja sen jälkeen kehitystä on viety eteenpäin Spinnovassa. Raaka-aineeksi soveltuvat parhaiten kuusi ja mänty.

Vuonna 2015 perustettu Spinnova kehittää ja kaupallistaa kuitulangan valmistusmenetelmää. Spinnovan kumppaneihin kuuluu muun muassa itävaltalainen Lenzing AG.

Spinnova valittiin Suomen itsenäisyyspäivänä 2016 Euroopan kahdeksan lupaavimman cleantech-yrityksen joukkoon Düsseldorfissa (European Venture Summitissa EVS2016). Yritys voitti helmikuussa 2015 työ- ja elinkeinoministeriön kansainvälisen biojalostamokilpailun ja vuonna 2016 se valittiin 20 lupaavimman suomalaisen start-up-yrityksen joukkoon.

Lähde: VTT

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.