p

Läpimurto Greenpeacen ja Nordean keskusteluissa öljyputkesta

Greenpeacen ja Nordean välisissä Dakota Access Pipeline -öljyputkea koskevissa keskusteluissa Nordean vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja Sasja Beslik antoi merkittäviä uusia tietoja. Pankki ei hyväksy öljyputken rakentamista Standing Rock Sioux -heimon maille. Greenpeace iloitsee päätöksestä, mutta vaatii kaikkien fossiilisijoitusten lopettamista.
Sioux nuoret protestoivat New Yorkissa Dakota Access Pipeline'a vastaan. Kuva: Joe Catron / flickr (CC BY-NC 2.0

Nordea vaatii takuita öljyputkea rakentavilta yhtiöiltä siitä, ettei öljyputkea vedetä Standing Rockin Sioux -intiaanien maiden läpi tai niiden läheisyyteen. Muussa tapauksessa Nordea aloittaa toimenpiteet sijoitustensa myymiseksi. Nordealla on sijoituksia noin 37 miljoonan euron (20.9.) verran öljyputkea rakentavissa Energy Transfer Partnersissa, Sunoco Logistics Partnersissa ja Phillips 66:ssa. Greenpeace on yhdessä saamelaisaktivistien kanssa vaatinut Nordeaa vetämään sijoituksensa pois hankkeesta, sillä se rikkoo alkuperäiskansojen oikeuksia, vaarantaa miljoonien ihmisten juomaveden ja kiihdyttää ilmastotuhoa.

“On hienoa, ettei Nordea hyväksy öljyputken rakentamista Standing Rockin siouxien maille. Se on selvä merkki muille, että alkuperäiskansojen oikeuksia on kunnioitettava. Haastamme myös muita rahoittajia asettamaan samanlaiset vaatimukset yhtiöille, jotka rakentavat öljyputkea”, sanoo Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Putken luvista vastaava viranomainen ilmoitti viikko sitten, ettei se myönnä lupaa putken vetämiseen reservaatin läpi. Putkea rakentavat yhtiöt ovat vastanneet, etteivät ne aio noudattaa viranomaisten määräyksiä. Nordea lähettää tällä viikolla asianomaisille yhtiöille kirjeen, jossa vaaditaan, että yhtiöt kunnioittavat asetettuja vaatimuksia ja vahvistavat sen viimeistään kuuden kuukauden kuluessa. Muussa tapauksessa Nordea aloittaa toimenpiteet sijoitustensa myymiseksi yhtiöissä.

“Yli 22 000 ihmistä pohjoismaissa on ollut viime päivinä yhteydessä Nordeaan, ja on hyvä huomata, että pankki ottaa asian vakavasti. Vaarallisen ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tarkoittaa, ettei uusille öljyputkille ole maailmassa tilaa. Vastuullisten pankkien on korkea aika vetää sijoitukset pois öljy-yhtiöistä ja panostaa täysillä uusiutuvaan tulevaisuuteen” Harkki sanoo.

Nordean vastuullisen sijoittamisen johtaja Sasja Beslik vahvisti seuraavat askelmerkit Greenpeacen ja Nordean tapaamisessa 12.12.:

  • Nordea on tänään asettanut putken rakentamisesta vastaavat yhtiöt kuuden kuukauden karanteeniin.
  • Nordea lähettää yhtiöille viimeistään perjantaina kirjeen, jossa ilmaisee vaatimuksensa: yhtiöiden on kunnioitettava Standing Rockin Sioux-intiaanien oikeuksia, eikä niiden tule vetää Dakota Access -öljyputkea heidän maidensa läpi tai niiden tuntumaan Sioux-intiaanien oman määritelmän mukaisesti.
  • Jos yhtiöt eivät vahvista sitoutuvansa Nordean vaatimuksiin viimeistään puolen vuoden kuluessa, Nordean vastuullisen sijoittamisen yksikkö suosittelee, että Nordea myy sijoituksensa näissä yhtiöissä.
  • Jos yhtiöt tuomitaan rikoksista alkuperäiskansojen oikeuksia vastaan, Nordean vastuullisen sijoittamisen yksikkö suosittelee, että Nordea myy sijoituksensa näissä yhtiöissä.
  • Nordean vastuullisen sijoittamisen yksikkö suosittelee sijoitusten myymistä myös siinä tapauksessa, että putkea rakentavat yhtiöt voittavat oikeudessa ja putki saadaan yhtiöiden toiveiden mukaisesti rakentaa alkuperäisen reitin mukaisesti Standing Rockin siouxien maiden lävitse.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.