p

Greenpeace haastaa Norjan seuraamaan Yhdysvaltain ja Kanadan esimerkkiä Arktiksen suojelussa

Greenpeace iloitsee arktisen öljynporauksen pysyvistä rajoituksista, joista Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoittivat myöhään eilen illalla. Vaarallisen ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tarkoittaa, ettei yhtään uutta öljykenttää voida ottaa käyttöön. Arktisilla merillä ei voida porata öljyä missään. Tästä huolimatta Norja avaa uusia öljynporausalueita arktisella Barentsinmerellä. Greenpeace on haastanut Norjan hallituksen oikeuteen porausluvista. Oikeuden päätöstä kanteen käsittelystä odotetaan vuodenvaihteen jälkeen.
Aktivistit vastustivat 30. heinäkuuta 2015 Arctia Shippingin jäänmurtaja Fennican lähtöä Portlandista tukemaan Shellin arktista öljynporausta Alaskan pohjoispuolella. Presidentti Obaman päätös estää nyt öljynporauksen alueella.
(Copyright: Greenpeace/Steve Dipaola)

“On upeaa, että Obama ja Trudeau suojelevat arktisia merialueitaan öljyteollisuuden tuholta. Päätökset saavat Pohjoismaat näyttämään yhä takapajuisemmilta: Norja avaa uusia alueita öljy-yhtiöille ja vastustaa mertensuojelua yhdessä Tanskan ja Islannin kanssa. Suomen keskeinen haaste arktisessa yhteistyössä on vaikuttaa toisiin Pohjoismaihin, jotta ne tulisivat järkiinsä”, sanoo Greenpeacen Arktis-vastaava Laura Meller.

Obama on asettanut pysyvän öljynporauskiellon 465 000 neliökilometrin alueelle Beringinmerellä ja Tšuktšimerellä. Alue on lähes puolitoista kertaa Suomen kokoinen. Päätös perustuu vuonna 1953 säädettyyn lakiin, joka antaa presidentille mahdollisuuden asettaa alueellisia öljynporauskieltoja määrittelemättömäksi ajaksi. Seuraavien presidenttien voi olla hyvin hankalaa kumota päätöstä. Kanadassa kaikki arktiset merialueet on suljettu uusilta öljynporaushankkeilta.

“Miljoonat ihmiset ympäri maailman vaativat Arktiksen suojelua öljyteollisuuden tuholta. Päätökset osoittavat, että maailma muuttuu, kun ihmiset toimivat. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on tämän sukupolven tehtävä” sanoo Meller.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.