p

Tutkimus: Neljä viidestä suomalaisesta suojelisi Arktiksen

Neljä viidesosaa suomalaisista ilmoittaa odottavansa Suomen hallitukselta aktiivisia toimia arktisten merialueiden suojelemiseksi. Yli 50 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että hallituksen pitäisi ajaa öljynporauksen lopettamista Arktiksella. Luvut käyvät ilmi kyselystä, jonka Taloustutkimus teki Greenpeacen toimeksiannosta syksyllä 2016.
Arctic sea. Kuva: David Mark 

Innokkaimmin Arktiksen suojelua kannattivat kyselyssä nuoret 15-24-vuotiaat, joista 89 prosenttia oli suojelun kannalla. Mertensuojelualueet saivat selvän kannatuksen koko Suomessa riippumatta vastaajien maantieteellisestä sijainnista, iästä tai sukupuolesta. Kielteisesti mertensuojelualueiden perustamiseen suhtautui vain 13 prosenttia kaikista vastaajista.

“Lumoavan Arktiksen suojelu on toiveikas näkymä tulevaisuuteen, ja sillä on suomalaisten selvä tuki. Suomen hallituksen on vastattava tähän rohkeasti ensi vuonna, kun Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle”, sanoo Greenpeacen Arktis-vastaava Laura Meller.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten mielipiteitä koskien arktista öljynporausta. Norjan arktisista öljysuunnitelmista on haaveiltu bisnesmahdollisuuksia suomalaisyrityksille, mutta uusien öljykenttien avaaminen on yhteensovittamattomassa ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden kanssa. Vastaajista 51 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen hallituksen on ajettava öljynporauksen lopettamista arktisilla merialueilla.

Arktiksen puolustajiin on liittynyt maailmanlaajuisesti jo yli 8 miljoonaa ihmistä. Heille Arktis ei ole mikä tahansa kaukainen jääerämaa, vaan ilmastonmuutoksen näyttämö, jossa kamppailu maapallon tulevaisuudesta käydään. Liike on saavuttanut merkittäviä virstanpylväitä: öljyjätti Shell on luopunut arktisista poraussuunnitelmistaan, ja kalastusteollisuus on sitoutunut jättämään koskemattomat merenpohjat rauhaan alueella, joka on kaksi kertaa Ranskan kokoinen. Näitä saavutuksia juhlitaan huomenna jokavuotisella Save the Arctic -klubilla Tavastialla, jonka lavalle nousee kuuma kattaus artisteja Arktiksen puolesta.

“Jokainen voi muuttaa maailmaa”, sanoo muusikko Ronja Gullichsen (Ronya), joka esiintyy klubilla.

“Mutta se vaatii, että jaksaa ajatella näitä asioita. Välinpitämättömyys, se on maailman suurin sairaus.”

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.