p

Syyrian sota, Välimeren ylittäneet ja Pakolaiset

Arabikevät alkoi vuoden 2010 joulukuussa, kun tunisialainen torikauppias sytytti itsensä tuleen protestina Tunisian hallintoa vastaan. Vuosia kestänyt arabikevään protesteista alkanut järjetön väkivalta on äärimmäisen tuhoavaa ihmisille ja ympäristölle, sekä seurauksena ennennäkemätön määrä pakolaisia. 

Maallisten tahojen alkujaan aloittamassa arabikeväässä näkyi kansannousuja hyväksikäyttäneiden islamistien näkyvä nousu politiikkaan korvaamaan perinteistä arabinationalismia sekä eri islamilaisten suuntausten välinen valtataistelu.

Oletetaan myös, että arabikevään moottorina toimi korkeasti koulutettu tyytymätön nuoriso. Kapinointia auttoivat nykyaikainen tiedonvälitys: matkapuhelimet, televisio ja internet.

Arabikevät levisi nopeasti maasta toiseen

Arabikevät levisi näihin maihin: Tunisia, Egypti, Algeria, Marokko, Libya, Syyria, Jemen ja Bahrain.
Maat joissa on ilmennyt samankaltaisia mutta vähäisempiä protestiliikkeitä: Libanon, Jordania, Saudi-Arabia, Iran, Irak, Oman ja Sudan.
Mielenosoitus Syyriassa 2011. Kuva: Shamsnn / flickr (CC BY 2.0)

Arabikevät levisi Syyriaan

Arabikevään aiheuttamat levottomuudet levisivät myös Syyriaan erään miehen sytytettyä itsensä tuleen 28.1.2011 al-Hasakahissa. Oppositio alkoi koota mielenosoittajia helmikuun alussa. Mielenosoitukset puhkesivat, kun hallitus oli pidättänyt ja kiduttanut vallankumouksellisia merkkejä koulunsa seinään maalanneita nuoria Daraan kaupungissa. 

Syyrian hallinto pyrki lopettamaan mielenosoitukset väkivalloin. Al-Assad:in turvallisuusjoukot avasivat tulen pidätyksiä vastustanutta marssia kohti, tappaen ainakin kolme ihmistä. Mielenosoittajien joukko kasvoi nopeasti ja he vaativat presidentin eroa. Ulkomaailma sai tietoa kansannousun vaiheista niukasti, sillä Syyria ei päästänyt maahan ulkomaisia journalisteja.
Funeral temple No 86, Palmyra Syyria. Kuva: Erik Albers (CC0)
Syyrian yhteiskunnan romahdus lähti liikkeelle mielenosoituksista hallitusta vastaan joka muuttui väkivaltaiseksi. Alkoi väkivallan kierre.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad hallintoineen eivät ottaneet huomioon kansan protesteja, vaan vastasivat niihin väkivallalla. Niinpä mielenosoituksista hallintoa vastaan kehittyi lopuksi sota ja se on karannut käsistä. Näyttää siltä, että hallintoa vastustavien tappaminen ja asuinalueiden tuhoaminen ovat muuttuneet itsetarkoitukseksi.

"Apuun" ovat rynnänneet omien intressiensä puolustamiseksi niin Yhdysvallat- kuin Venäjä asevoimillaan, eikä kummallakaan ole puhtaita papereita siviilien tappamisesta, eikä pommitusten aiheuttamista ympäristön- ja asuinalueiden tuhoista. Puhtaita papereita ei löydy muiltakaan ulkopuolisilta mailta ja terroristi järjestöiltä, jotka ovat Syyrian sotaan osallistuneet.

Sota Syyriassa on loputon, eikä loppua ole näkyvissä. Se on totaalinen sota jolta kukaan ei ole säästynyt eikä turvassa, etenkään kaikkein heikoimmassa asemassa olevat väestönosat kuten naiset, lapset ja vanhukset. Nämä ihmiset eivät ole osallistuneet sotaan eikä taisteluihin millään tavoin, mutta ovat joutuneet käsittämättömiin vaikeuksiin ja kärsimyksiin, sekä hallitsemattoman mielipuolisen surmaamisen kohteiksi [Amok]. Ikäänkuin sotaa käyvä osapuoli haluaisi tuhota kaiken - aivan kaiken - ennen kuin suostuvat astumaan pöydänääreen neuvottelemaan.
Dramaattiset seuraukset tiedämme: Liikkuvan elämän riskit, sekä terveys ja koulutus joita ei enää ole saatavilla lapsille, niinpä heitä pidetään jo menetettynä sukupolvena. Kuva: Freedom House (CC0)
Mutta jälleen kerran, tilanne paikan päällä on tullut niin monimutkaiseksi, että vain Bashar Assadin lähtö ei enää riitä. Monet aseistetut ryhmät ovat myös hyödyntäneet kaaosta ja valloittaneet alueita voidakseen ryöstää enemmän. Se mitä emme halua itsellemme tehtävän, teemme kuitenkin muille ihmisille; tuhoamme, ryöstämme ja tapamme, joka tukahduttaa väkisin kaiken inhimillisyyden. Aiheutamme peruuttamattomasti sokeaa kauhua ja kärsimystä.

Useat kansainväliset järjestöt kuten Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja Human Rights Watch (HRW) ovat ilmoittaneet sodan molempien puolten syyllistyneen sota- ja ihmisoikeusrikkomuksiin. Myös kapinalliset ovat rikkoneet ihmisoikeuksia.

25.11.2016
Välimeren ylittäneitä pakolaisia saapui 345,676 - merellä kuolleita 4,663

Sveitsin - IOM raportoi 345,676 pakolaisen saapuneen Eurooppaan meritse 23. marraskuuta 2016 mennessä useimmiten Kreikkaan ja Italiaan.

Kreikkaan saapui 171,463 ja Italiaan 168,579 ihmistä tämän vuoden aikana. Selvästi alle viime vuoden (2015) muuttajien määrän tässä vaiheessa vuotta. Vuonna 2015 samana ajanjaksona pakolaisia saapui meren yli 883,393.

Rooman IOM raportoi torstaina (24.11), että yli 1300 pakolaista on pelastettu tiistaista (22.11) alkaen. Raportit viittaavat siihen, että määrittelemätön määrä pakolaisia on myös kadonnut tai hukkunut.

Vuoden 2016 aikana Välimeren kautta tulleiden pakolaisten kuolemantapausten kokonaismäärä on ainakin 4,663. Viime vuoden 25 marraskuuta mennessä oli yhteensä 3,574 miestä, naista ja lasta joiden ilmoitettiin hukkuneen vaarallisella matkalla Välimeren yli.

Blogissa julkaistujen Välimeren ylittäneiden pakolaisten uutiset löytyvät täältä  (Ekofokus)
Pakolaiset

Konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä on maailmassa enemmän kuin koskaan aiemmin. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan 60 miljoonan pakolaisen rajapyykki ylittyi ensimmäistä kertaa vuoden 2015 aikana. Pakolaisia oli viime vuoden lopulla 65,3 miljoonaa. Pakolaisten määrä kasvoi vuonna 2015 suomalaisten verran, 5,8 miljoonalla.

Suuri osa maailman pakolaisista, noin 41 miljoonaa, asuu kotimaansa rajojen sisäpuolella. Kehitysmaat vastaanottavat eniten kotimaastaan paenneita pakolaisia. Väkilukuun suhteutettuna pakolaisia on eniten Libanonissa, 183 ihmistä tuhatta asukasta kohti. Lukumäärällisesti eniten pakolaisia on puolestaan Turkissa, arviolta 2,5 miljoonaa vuoden 2015 lopussa.
Välimeren ylittäneitä pakolaisia pelastetaan. Kuva: Freedom House (CC0
Merkittävin pakolaisuuden aiheuttaja on yhä Syyrian sota, joka alkoi vuonna 2011. Syyriasta on paennut ulkomaille yli 4,8 miljoonaa ihmistä, minkä lisäksi maansisäisiä pakolaisia on 6,6 miljoonaa. Yli puolet maailman pakolaisista on kotoisin Syyriasta, Afganistanista ja Somaliasta.
Kuka tästä hyötyy?

Yhä uudestaan ja uudestaan kuolemankauppiaat, jotka kehuvat toimialansa tehokkuutta ja laitteita - tappavia aseita - sekä sanovat niiden olevan ”kehittynyttä uutta teknologiaa”, ja myyntimäärät kasvaa jatkuvasti.

Kuolemankauppiaat uhkaavat ihmiskunnan tulevaisuutta ja estävät ennakolta inhimillisen kehityksen, mutta se ainostaan hidastaa väistämätöntä kehitystä.

Lähteitä: IOM, Suomen Pakolaisapu, Wikipedia, PopulationData

Kalle 

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.