p

Ministeri Tiilikainen Marrakechissa: Käytännön ilmastotoimet onnistumisen mittariMaatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen piti keskiviikkona Suomen puheenvuoron Marrakechin ilmastokokouksen korkean tason täysistunnossa.

Puheenvuorossaan ministeri Tiilikainen arvioi Pariisin sopimuksen olevan ilmastopolitiikan käännekohta. Tiilikaisen mukaan sopimus kertoo maailman maiden sitoutumisesta ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Suomi saattoi kansallisen ratifiointiprosessinsa päätökseen tämän viikon maanantaina.

"Työ on kuitenkin kesken. Seuraavaksi ilmastotoimet on saatettava myös täytäntöön. Pariisin sopimuksen arvo mitataan viime kädessä onnistuneiden käytännön ilmastotoimien kautta", ministeri painotti puheessaan.

"Myös ilmastotoimien läpinäkyvä seuranta ja raportointi ovat keskeisiä. Ilman niitä emme tiedä, olemmeko saavuttamassa Parisiin sopimuksen ilmastotavoitteita, emmekä sitä, kuinka paljon tahtia pitää vielä parantaa."

Tuoreimpien selvitysten mukaan Pariisin sopimuksen yhteydessä ilmoitetut päästövähennystoimet rajoittaisivat lämpötilan nousun arviolta 2,7 asteeseen. Ilman lisätoimia Pariisin sopimuksen kahdenkin asteen tavoitteesta jäätäisiin selvästi.

Tiilikainen nosti esiin myös Suomen omat ilmasto- ja päästövähennystoimet. Hallitusohjelman mukaisesti Suomi aikoo nostaa uusiutuvan energian osuuden yli 50 prosenttiin, luopua kivihiilen käytöstä ja puolittaa öljyn käytön vuoteen 2030 mennessä.

Ministeri painotti, ettei ilmastonmuutoksen vastainen työ ole yksin valtioiden toimien varassa. Yritysten innovaatiot ja investoinnit ovat keskeisessä asemassa, ja alueet, kaupungit ja kunnat ovat vastuussa monista välttämättömistä toimista.

"Myös yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa. Suomalaislähtöisen ilmastolupauskampanjan avulla kenen tahansa on mahdollista ryhtyä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin", Tiilikainen sanoi.

Tiilikainen nosti Suomen puheenvuorossa esille myös kaikkein heikoimpien maiden aseman, kestävän metsänhoidon ja metsityksen merkityksen hiilinielujen kasvattamisessa sekä Suomen tulevan arktisen neuvoston puheenjohtajuuden.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.