p

Tuulivoiman kustannusten lasku hämmästyttää yhä uudelleen

Globaalisti ajatellen tuulivoima-alan kiistattomiin konkareihin lukeutuva tohtori Andrew Garrad puhui viime viikon Tampereen Energiamessujen yhteydessä järjestetyssä Suomen Tuulivoimayhdistyksen seminaarissa. Garradin viesti oli selvä: maailmanlaajuisesti katsoessa on kristallinkirkasta, että tuulivoima on ja tulee olemaan keskeisiä tapoja tuottaa uusiutuvaa puhdasta sähköä. Jatkuvasti kehittyvä kustannustehokkuus ja päästötön energiantuotanto ovat menestyksen määrittävät tekijät.
Tuulivoimalat. Kuva: Cristina Barrios

Garradin mukaan uusien teknologioiden kehitys ei ole aina maakohtaisesti suoraviivaista, välillä yksittäisillä markkinoilla kohdataan poliittisia tai muita esteitä. Globaali kuva piirtyy kuitenkin selkeänä: ”Koko elämän kestäneellä urallani uusiutuvan energian ja tuulivoiman parissa on joskus eteeni tullut hetki, jolloin pohdin, olenko ollut sittenkin väärässä tuulivoiman suhteen. Alan kehitys on ollut kuitenkin hämmästyttävää, eikä minulla ole nykyään pienintäkään epäilystä asian suhteen. On selvää, että tuulivoima on tämän päivän ja tulevaisuuden energiantuotantomuoto, muun uusiutuvan energian ohella,” summaa Garrad.

Erityisesti teknologian nopea kehitys ja kustannusten lasku ovat vakuuttaneet alan keskeisen asiantuntijan. ”Monta kertaa olen miettinyt, että tästä kustannukset eivät voi enää laskea, mutta ne laskevat yhä edelleen. Teknologiakehitys on mahdollistanut sen. Kun aloitin tuulivoiman parissa, pystyin kantamaan lavan selässäni. Nyt ne painavat 12000 kiloa kappaleelta” Garrad kertoo.

Garrad lainasi esityksessään Bill Gatesin sanoja todeten, että ilmastokysymysten vuoksi tarvitsemme ”energiaihmeen”. Garrad totesi, että meillä on jo uusiutuvan energian ihme käsissämme, mutta kehitystä on kiihdytettävä kohti todellista energiamurrosta. Sähköntuotannon ja sähkömarkkinoiden perustavanlaatuisia muutoksia Garrad kuvasi väistämättömäksi tapahtumaksi, joka on jo alkanut. Garrad korosti esityksessään useita kertoja, että energia on politiikkaa: pitää vain päättää miten energia halutaan tuottaa ja muu kyllä hoituu. Uusiutuvan energian tuen tarpeesta puhuttuessa on muistettava, että lähes kaikkia tuotantomuotoja tuetaan tavalla tai toisella jossakin tuotantoketjun vaiheessa.

Vaikka maailma menee vauhdilla kohti uusiutuvia energiantuotantomuotoja, tarvitaan useimmilla markkinoilla tukea vielä hetken ajan. ”Tuulivoiman tuotantokustannukset laskevat, mutta tämänhetkisellä sähkön markkinahinnalla ei voi tehdä mitään uusia investointeja täysin markkinaehtoisesti. Varmistamalla alan jatkuvuus nyt, varmistetaan myös jatkuva kustannustason lasku. Energiapolitiikan ei pidä olla liian lyhytnäköistä: esimerkiksi Ruotsissa on huomattavasti kunnianhimoisempi asenne energia- ja ilmastopolitiikassa kuin meillä”, sanoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

”Päivän esiintymisissä välitettiin tärkeää viestiä siitä, että nyt tulee katsoa myös vuoden 2030 jälkeiseen aikaan. Vuoden 2050 uusiutuvan energian tavoitteita ei voida saavuttaa ilman tuulivoiman ja muun uusiutuvan kapasiteetin lisäämistä. Tuulivoima-alan kehittymiseen on panostettu ja alan jatkuvuus pitää varmistaa, jotta suomalainen tuulivoima voi olla mukana osallistumassa näihin talkoisiin. Ilman jatkuvuutta emme voi saada kehitystä: jos katkaisemme kehityksen nyt, olemme pian jälleen nollapisteessä”, summaa Mikkonen seminaarin sisältöä.

Lähde: Suomen Tuulivoimayhdistys ry
Tohtori Andrew Garrad on Euroopan luotetuimpiin uusiutuvan energian konsulttitoimistoihin lukeutuneen Garrad Hassan Partnersin perustaja. Sittemmin yrityksestä tuli globaalisti johtaviin kuuluvan konsulttitoimisto DNV GL:n tuulivoimaosaamisen selkäranka.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.