p

Pariisin ilmastosopimus voimaan marraskuun alussa

Pariisin ilmastosopimuksen voimaantulokynnys ylittyi keskiviikkona 5.10., kun muun muassa EU ja seitsemän sen jäsenvaltiota sekä Kanada luovuttivat ratifiointiasiakirjansa YK:n päämajassa New Yorkissa. Sopimus astuu voimaan 30 päivän kuluttua kynnyksen ylittymisestä eli 4.11.
Pariisin ilmastosopimus. Kuva Pixabay

Pariisin ilmastosopimuksen voimaantuloon vaadittiin vähintään 55 osapuolta, joiden osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on vähintään 55 %. Tähän mennessä sopimukseen on liittynyt 74 osapuolta, joiden osuus päästöistä on lähes 59 %. Useiden maiden uskotaan liittyvän sopimuksen vielä tämän vuoden aikana.

EU:n ympäristöministerit sopivat ilmastosopimuksen ratifioinnin vauhdittamisesta kokouksessaan Brysselissä 30.9. Euroopan parlamentti hyväksyi ympäristöneuvoston ehdotuksen äänestyksessään 4.10. EU:n ja kansalliset ratifiointiprosessinsa päätökseen saattaneiden Slovakian, Ranskan, Saksan, Maltan, Itävallan, Unkarin ja Portugalin asiakirjat luovutettiin YK:lle seuraavana päivänä. Näiden maiden osuus globaaleista päästöistä on 4,57 %.

"Monikaan ei uskonut, että sopimus voisi tulla voimaan näin nopeasti. Pariisin henki kuitenkin kantaa. Nopea ratifiointi osoittaa, että maailmassa on poliittista tahtoa ilmastonmuutoksen hillintään. EU pystyi omalla panoksellaan vaikuttamaan sopimuksen voimaantuloon", sanoo Pariisin ilmastoneuvotteluissa Suomen valtuuskuntaa johtanut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Pariisin ilmastosopimus velvoittaa maailman maita etsimään keinoja, joilla maapallon ilmaston lämpeneminen jää selvästi alle kahden asteen. Ministeri Tiilikaisen mukaan sopimuksen voimaantulo antaa myös selvän signaalin elinkeinoelämälle.

"Pelikenttä tasoittuu, kun ilmastonmuutoksen hillinnästä tulee kaikkien yhteinen päämäärä. Vähäpäästöisten ratkaisujen kysynnän kasvu tarkoittaa myös vientimahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle."

Suomen osalta Pariisin ilmastosopimuksen kansallinen ratifiointimenettely on jo loppusuoralla.

"Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla. Suomi on mukana Pariisin sopimuksen ensimmäisessä osapuolikokouksessa, joka pidetään nyt marraskuussa Marrakechin ilmastokokouksen yhteydessä", ministeri Tiilikainen sanoo.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.