p

Hanhikivellä rakennetaan - riittävätkö Rosatomin rahat?

Vaikka Pyhäjoen Hanhikivellä rakennustyöt ovat käynnissä, ydinvoimalan suurimman yksittäisen omistajan ja rakentajan rahoitus on epävarmalla pohjalla, kertoi ydinvoiman rahoituksen asiantuntija, Greenwichin yliopiston emeritusprofessori Steve Thomas Greenpeacen järjestämässä tiedotustilaisuudessa Pyhäjoella perjantaina 7. lokakuuta 2016.

“Suomalaisten on syytä olla huolissaan Hanhikiven hankkeesta useista syistä. Yksi niistä on rahoitus. Voimalahanke on täysin riippuvainen venäläisestä rahoituksesta. Venäjän talous on kuitenkin tällä hetkellä kaaoksessa alhaisen öljyn hinnan takia”, professori Steve Thomas sanoo.
Ruoppaustöitä Hanhikiven edustalla ja Greenpeacen aktivisteja 6. lokakuuta 2016. Samana päivänä ruoppaustöissä tapahtui öljyvuoto. Greenpeace on huolissaan myös Hanhikiven voimalaa rakentavan Rosatomin turvallisuuskulttuurista. 
(Kuva: © Greenpeace)

Pelkästään tämän vuoden aikana Rosatomin rakennustyömailla on sattunut lukuisia onnettomuuksia, joista vakavin tapahtui Astravetsin työmaalla Valko-Venäjällä. Reaktorin paineastia tippui nosturista. Rosatom väitti, ettei paineastia ollut vaurioitunut, mutta Valko-Venäjä vaati sen vaihtamista uuteen.

“Vuosina 2007 - 2016 Rosatom aloitti kymmenen hanketta. Nyt se väittää saaneensa yli 30 vientihanketta, joista yhtään ei ole aloitettu. Voiko Venäjän ydinvoimateollisuus todella kasvattaa kapasiteettiaan yhdestä reaktorista vuodessa yli viiteen reaktoriin vuodessa hyväksyttävästä laadusta tinkimättä?” Thomas kysyy.

“Jos näihin kysymyksiin ei saada vakuuttavia vastauksia, Suomessa ollaan käynnistämässä hanketta, jossa on riski mennä vielä enemmän pieleen kuin Olkiluoto 3”, Thomas sanoo.

Tilaisuudessa puhunut liettualainen kansanedustaja Linas Balsys, joka toimi vuosina 2009-2011 Liettuan presidentin lehdistösihteerinä, nosti myös esiin kokemuksia Rosatomin Astravetsin ydinvoimalahankkeen turvallisuuspuutteista ja paineastian vaurioitumisen salailusta.

“Astravetsin ydinvoimalaa ollaan rakentamassa vain 50 kilometriä Liettuan pääkaupungista Vilnasta. Jos siellä tapahtuu onnettomuus, meitä ei voida evakuoida mihinkään. Hanke on aloitettu ilman kunnollista dokumentaatiota ja kansainvälisten sopimusten vastaisesti”, Balsys sanoo.

“Se mitä olemme nähneet tähän mennessä, on vasta alkua, jos projektin annetaan jatkua. Fennovoiman turvallisuuskulttuuriin liittyvät ongelmat toistuvat kaikissa Rosatomin hankkeissa ja jo nyt on selvää, että Rosatomin tuotantoketju natisee liitoksissaan. Lupaukset ovat vastuuttomia niin täällä kuin muuallakin”, sanoo Greenpeacen energia- ja ilmastovastaava Olli Tiainen.

Huhtikuun lopussa Greenpeace välitti Työ- ja elinkeinoministeriölle lähes 2200 kansalaisten kirjoittamaa lausuntoa Fennovoiman rakentamislupahakemuksesta. Kaikissa lausunnoissa esitettiin, että Fennovoima Oy:lle ei tule myöntää ydinenergialain 18. pykälässä tarkoitettua rakentamislupaa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.