p

Suursaastuttajat vahvistivat Pariisin ilmastosopimuksen

Maailman kaksi suurinta saastuttajaa, Kiina ja Yhdysvallat, ovat tänään vahvistaneet Pariisin ilmastosopimuksen. Kyse on merkittävästä askeleesta, sillä sopimus ei velvoita mihinkään, ennen kuin maat ovat vahvistaneet, eli ratifioineet sen kansallisesti.
Ilmakuva Eiffel tornista ja ihmisten muodostamasta kuviosta Pariisissa.

"Tästä se lähtee! Pariisin sopimus ei jää mappeihin pölyttymään, vaan sitä lähdetään vahvistamaan ja toteuttamaan heti, kaikkein suurimmat saastuttajat etunenässä", iloitsee Greenpeacen ilmastovastaava Kaisa Kosonen.

EU ei ole vielä ratifioinut sopimusta, koska kaikkien jäsenvaltioiden täytyy ensin hyväksyä se kansallisesti. Suomessa eduskunta käsittelee asiaa loppuvuodesta. Suomi on myös parasta aikaa päivittämässä kansallisia energia- ja ilmastosuunnitelmiaan, joiden tulisi pitkällä aikavälillä muuttaa Suomi hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi.

"Maailman suurimmat saastuttajat päättivät nostaa ilmastosopimuksen nopean vahvistamisen ja fossiilitukien alasajon huippukokouksensa agendalle. Se on vahva signaali sekä muille hallituksille että sijoittajille. Nyt viimeistään kannattaa vetää kiireesti pelimerkkinsä pois fossiilisista polttoaineista ja panostaa täysillä uusiutuvaan energiaan", toteaa Kosonen.

Kiinassa lisättiin viime vuonna tuulivoimakapasiteettia 31 gigawattia, eli joka tunti rakennettiin enemmän kuin yksi suuri voimala.

"Pariisin ilmastosopimuksen tavoitetaso edellyttää käytännössä nopeaa luopumista fossiilisista polttoaineista. Lisäksi maanpäällisiä hiilivarastoja, eli metsiä, turvemaita ja maaperää, on suojeltava ja niiden hiilen sidontaa vahvistettava. Tässä Sipilän hallitus uhkaa ajaa nyt pahasti suohon, kun metsien hakkuita lisätään tuntuvasti biotalouden nimissä. Tämä sotii sopimuksen henkeä vastaan, kuten kotimaisen tiedeyhteisön laaja kritiikki osoittaa", toteaa Kosonen.

Pariisin ilmastosopimus solmittiin viime joulukuussa ja avattiin allekirjoitettavaksi huhtikuussa. Ennen tätä päivää sopimuksen oli ehtinyt ratifioida vasta 23 maata, mikä kattoi alle prosentin maailman päästöistä. Nyt sopimus harppaa kerralla lähemmäs voimaantuloa, sillä Kiinan ja Yhdysvaltojen myötä ratifioineiden maiden päästöt kattavat jo yli 39 prosenttia maailman päästöistä. Sopimus astuu voimaan, kun sen on vahvistanut vähintään 55 maata, ja kun ratifioineiden maiden päästöt kattavat vähintään 55 prosenttia maapallon päästöistä. Vuosittainen ilmastokokous pidetään tänä vuonna marraskuussa Marokossa.

Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.