![]() |
Pellavan häkilöintiä. Kuva: Metsähallitus |
Pellavatalkoissa näkee nopeasti työnsä tuloksen. Kova pellavakimppu pehmenee hetkessä loukun puisessa puristuksessa. Lihdan pohjan ja kannen välissä pellavakimppua saakin käsitellä moneen kertaan, ennen kuin kova aines karisee riihen lattialle. Lihdatut pellavat voi jo tuoda raittiiseen ulkoilmaan häkilöitäviksi piikkisellä häkilällä. Tässä työvaiheessa erotellaan eri pellavalaadut toisistaan: karkeampia kuituja kutsutaan rohtimeksi ja hienompia aivinaksi eli hämäläisittäin ihoksi. Riihilämpimiä pellavia voi heti kehrätä, joten rukin käyttöön ja pellavan kehräämiseen saa talkoissa myös opastusta. Jos vintiltä löytyy vanha rukki, ei muuta kuin rukki kainalossa Korteniemeen!
Talkoisiin kannattaa laittaa reilut työvaatteet päälle ja ottaa pyyhe mukaan, sillä töiden pölyt pääsee huuhtomaan savusaunan löylyssä tai Liesjärvessä uiden. Päivän aikana tulee varmasti nälkä, siihen vaivaan löytyy apu tuvan puolelta: myynnissä on keittoa, puuroa, kahvia ja leivonnaisia.
Vuoden sadosta on kävijöille talkoopäivänä jaettavaksi ainakin palsamin ja kessun siemeniä. Syysasteria voi kaivaa ja viedä omaan kukkamaahan maksutta.
Vapaa pääsy!
Korteniemen perinnetila, Korteniementie 270, 31350 Liesjärvi, Tammela. Korteniemen perinnetila »» (Liesjärven kansallispuisto)
Lähde: MH
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.