p

Pellavatalkoot ja satokauden päätös Korteniemen perinnetilalla lauantaina 24.9.2016

Korteniemen perinnetilan pellavatalkoot järjestetään lauantaina 24.9. klo 11-16. Talkoopäivänä päästään käsittelemään pellavaa perinteisin menetelmin: luvassa on loukutusta, lihtaamista, häkilöintiä ja lopuksi kehräämistä.

Pellavan häkilöintiä. Kuva: Metsähallitus
Pellavatalkoot on yksi vanhimmista Korteniemen perinnetilan tapahtumista. Maatalossa samat työt toistuvat vuodesta toiseen, mutta luonto itsessään ja sato on joka vuosi erilainen. Leivontapäivä aloittaa Korteniemen vuotuiset tapahtumat toukokuussa ja syyskuiset pellavatalkoot päättää satokauden. Tänä vuonna saimme erinomaisen sadon rukiista, perunaa tuli tavanomaisesti samoin kuin pellavaa, mutta kaura päätyi tänä vuonna karkailleiden lehmien suihin. Talonväki haluaa kiittää kaikkia kävijöitä ja talkoisiin osallistuneita - vielä olisi yksi mukava talkoopäivä tälle syksylle tiedossa!

Pellavatalkoissa näkee nopeasti työnsä tuloksen. Kova pellavakimppu pehmenee hetkessä loukun puisessa puristuksessa. Lihdan pohjan ja kannen välissä pellavakimppua saakin käsitellä moneen kertaan, ennen kuin kova aines karisee riihen lattialle. Lihdatut pellavat voi jo tuoda raittiiseen ulkoilmaan häkilöitäviksi piikkisellä häkilällä. Tässä työvaiheessa erotellaan eri pellavalaadut toisistaan: karkeampia kuituja kutsutaan rohtimeksi ja hienompia aivinaksi eli hämäläisittäin ihoksi. Riihilämpimiä pellavia voi heti kehrätä, joten rukin käyttöön ja pellavan kehräämiseen saa talkoissa myös opastusta. Jos vintiltä löytyy vanha rukki, ei muuta kuin rukki kainalossa Korteniemeen!

Talkoisiin kannattaa laittaa reilut työvaatteet päälle ja ottaa pyyhe mukaan, sillä töiden pölyt pääsee huuhtomaan savusaunan löylyssä tai Liesjärvessä uiden. Päivän aikana tulee varmasti nälkä, siihen vaivaan löytyy apu tuvan puolelta: myynnissä on keittoa, puuroa, kahvia ja leivonnaisia.

Vuoden sadosta on kävijöille talkoopäivänä jaettavaksi ainakin palsamin ja kessun siemeniä. Syysasteria voi kaivaa ja viedä omaan kukkamaahan maksutta.

Vapaa pääsy!

Korteniemen perinnetila, Korteniementie 270, 31350 Liesjärvi, Tammela. Korteniemen perinnetila »» (Liesjärven kansallispuisto)

Lähde: MH

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.