p

Greenpeacen aktivistit haastoivat Sipilän ja Soinin Säätytalon katolta – ”Ilmasto ei kestä arktista öljyä”

Kolme Greenpeacen aktivistia on kiivennyt Säätytalon katolle osoittamaan mieltä arktista öljynporausta vastaan tänään iltapäivällä. Samaan aikaan pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini puhuvat sisällä Säätytalossa arktista yhteistyötä käsittelevässä seminaarissa. Aktivistit kiinnittivät rakennuksen pääsisäänkäynnin yläpuolelle banderollin, jossa vaaditaan Arktiksen suojelua. Suomalainen jäänmurtaja osallistuu parhaillaan öljyn etsintään Arktiksella, vaikka ilmastositoumukset edellyttävät arktisen öljyn jättämistä merenpohjaan. Greenpeace vaatii Suomen hallitusta hylkäämään arktiset öljyhankkeet.
Kuva: Greenpeace

”Arktiksen jään sulaminen kertoo karua kieltä ilmastonmuutoksesta ja on vastenmielistä, että siitä puhutaan Suomessa valtavana mahdollisuutena. Tälläkin hetkellä Suomen valtionyhtiön jäänmurtaja etsii uusia öljyn lähteitä Arktiksella, vaikka nykyisistäkin öljyvarannoista suuri osa on jätettävä käyttämättä”, sanoo aktivisti Aino Tuomi-Nikula.

Pariisin ilmastosopimuksessa tavoite on rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Se tarkoittaa käytännössä, että öljystä, hiilestä, turpeesta ja kaasusta on päästävä kokonaan eroon seuraavien vuosikymmenten aikana. Uusien öljyalueiden etsintä Arktiksella on yhteensovittamattomassa ristiriidassa Pariisin sopimuksen kanssa. Suomen arktinen politiikka korostaa öljyteollisuuden tuomia bisnesmahdollisuuksia, vaikka hallitus on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen.

”Suhtautuminen Arktikseen näyttää käytännössä, onko hallitus ymmärtänyt mitä ilmastohaasteen ratkaiseminen merkitsee. Arktisen öljyn varaan ei voi rakentaa kestävää pohjoismaista yhteistyötä, vaan lähtökohdaksi on otettava öljyhankkeiden hylkääminen ja haavoittuvan luonnon suojelu”, sanoo Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Suomesta tulee Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa ensi vuonna. Greenpeacen mukaan tilaisuus on käytettävä Arktiksen suojelun vahvistamiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntatoimien kiihdyttämiseen. Ristiriita sanojen ja tekojen välillä on korjattava.

”Valtioneuvoston kanslia marssittaa tänäänkin seminaariyleisön eteen Paavo Lipposen, jonka kehitysvisioissa Arktis on öljy-, kaasu- ja kaivosteollisuuden kultakaivos. Yli 76 000 suomalaista on toista mieltä ja vaatii Arktiksen suojelua öljyteollisuuden tuholta. Hallituksen on kuultava tämä, ennen kuin Suomi astuu Arktisen neuvoston ohjaksiin”, sanoo Harkki.

Säätytalolla järjestetään tänään NordArc2016-seminaari, jossa pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini puhuvat arktisen ulottuvuuden tavoitteista. Myös entinen pääministeri Paavo Lipponen esiintyy tilaisuudessa.

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.