p

EU:n ratifioitava Pariisin ilmastosopimus ripeästi

EU:n puheenjohtajamaa Slovakia on kutsunut 30.9. Brysseliin koolle ylimääräisen ympäristöneuvoston vauhdittaakseen EU:n yhteistä, Pariisin ilmastosopimusta koskevaa ratifiointia. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen pitää vauhditettua aikataulua hyvänä.
Kuva: Pixabay

"Monet suuret teollisuusmaat ja päästöjen aiheuttajat ovat edenneet ripeästi ilmastosopimuksen ratifioinnin kanssa. Myös kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin sitoutuneen EU:n tulee saattaa sopimus voimaan nopeasti. Toivottavasti aikataulusta voidaan sopia ensi viikolla Brysselissä", ministeri sanoo.

Suomen osalta Pariisin ilmastosopimuksen kansallista ratifiointia koskevan hallituksen esityksen valmistelu on jo pitkällä.

"Tavoitteemme on, että toimitamme hallituksen esityksen eduskunnalle ennen marraskuista Marrakechin ilmastokokousta", ministeri Tiilikainen sanoo.

Parhaillaan New Yorkissa käynnissä olevan YK:n yleiskokouksen yhteydessä 21.9. järjestetyssä tilaisuudessa 31 maata luovutti Pariisin ilmastosopimusta koskevat ratifiointiasiakirjansa. Näiden maiden joukossa ovat muun muassa Brasilia, Meksiko ja Argentiina. Yhdysvallat ja Kiina ovat ratifioineet sopimuksen jo aiemmin syyskuussa.

Valtaosa maailman maista allekirjoitti Pariisin ilmastosopimuksen huhtikuussa YK:n päämajassa. Sopimus astuu voimaan 30 päivää sen jälkeen, kun sen on ratifioinut vähintään 55 maata, joiden osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on vähintään 55 prosenttia. Eilisen jälkeen mukana on nyt 60 maata, jotka edustavat hieman alle 48 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

  • Pariisin ilmastosopimuksen ratifioinnin seuranta YK:n verkkosivuilla »» 
  • Lista sopimuksen ratifioineista maista »» 

  • Lähde: YM

    0 comments:

    Lähetä kommentti

    Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.