p

Arktinen merijää toiseksi alimmillaan

Arktisen merijään menetys näyttäisi saavuttaneen ajankohdan minimin syyskuun 10 päivään 2016. Suhteellisen nopea merijään laajuus on satelliittimittauksen mukaan ajautunut toiseksi alimmalle tasolleen, sitten vuoden 2007.
Jääkarhuemo ja poikanen. Kuva: Gerhard Gellinger

Ocean Conservancy’n presidentti Janis Searles Jones antoi seuraavan lausunnon National Snow and Ice Data Center’in tiedotteesta:
Merijää on perusta arktiseen ekosysteemiin. Merijää on toiseksi alimmillaan, jonka supistuva laajuus on huono uutinen alueen villieläimelle kuten jääkarhuille. Myös alkuperäiskansojen yhteisöille, jotka ovat riippuvaisia näistä lajeista eli arktisesta ruokaturvasta - elämisen kulttuuriin.
Merijään menetys  arktisilla vaikuttaa meihin kaikkiin, sen on kuin noidankehä, sulanut meri absorboi enemmän auringon valoa, mikä puolestaan johtaa lämpenevään veteen, sekä lämpötilan nousuun arktisilla alueilla aiheuttaen lisää merijään sulamista.
Kesäaikaisen merijään menetys johtaa myös laivaliikenteen lisääntymiseen ja uhkiin, joista seuraa lisääntyvä riski öljyvuotojen, sekä melusaasteen vaikutus meren eliöihin ja tulokaslajien saapuminen. Vuoteen 2025 mennessä laivaliikenteen Beringinsalmen kautta ennustetaan kasvavan kaikkialla 100-500% siitä, mitä se oli vuonna 2013.
Vain muutama viikko sitten loistoristeilijä Crystal Serenity’sta tuli symboli muuttuvalla arktisella, joka aloitti matkan Northwest Passage’n kautta.

Tieteelliseen tietoon perustuva luonnonsuojeluorganisaatio Ocean Conservancy pyrkii paremmin ymmärtämään ja sitoutumaan sekä ryhtyä aktiivisiin toimiin arktisella. Minimoimaan operatiiviset riskit, kuten nimeämällä laivaväylät joita tulee välttää. Integroitua Arktisen johtoon ja paikallisiin yhteisöihin ja kumppaneihin.  
Kuvassa: Crystal Serenity. Kuva: Kabacchi (CC BY 2.0

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.