p

Ympäristöpalkinto turvetuotannosta kertovalle Pintaa syvemmältä -draamasarjalle

Suomen luonnonsuojeluliiton perinteinen Ympäristöpalkinto jaettiin eilen 27.8. Suomen luonnon päivänä Nuuksion luontokeskus Haltiassa yhdessä Kultaisen sulan ja Ympäristöavaus-palkinnon kanssa.
Voittajat Haltian luontokeskuksen nuotiopaikalla. Vasemmalta: Kimmo Jarva,  Jussi Alanko, Jukka Mäkinen ja Päivi Mäki-Petäjä Kuva: SLL

Tämän vuoden Ympäristöpalkinnon saa Jussi Alangon käsikirjoittama ja Jukka Mäkisen ohjaama kuusiosainen turvetuotannon vaikutuksia käsittelevä draamasarja Pintaa syvemmältä, joka esitettiin Ylellä syksyllä 2015.

”Pintaa syvemmältä pureutui suomalaisen turvetuotannon kipupisteisiin tavalla, joka toi esiin turpeenkaivuun ongelmat niin luonnolle kuin ihmisille”, kiittelee Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen varapuheenjohtaja Sirkku Manninen.

Laadukkaan ja suosituksi nousseen Pintaa syvemmältä -sarjan lisäksi Yle on nostanut viime aikoina profiiliaan luontoasioissa. Osana Luontovuottaan Yle on käynnistänyt esimerkiksi suosioon nousseen Miljoona linnunpönttöä -kampanjan. Kotimaisen draaman ulottaminen ympäristökysymyksiin täydentää Ylen tarjontaa kiitettävällä tavalla.

”On hienoa päästä nostamaan ympäristöasioita esiin draaman keinoin. Toivon myös, että näin voimme saada ihmiset puolustamaan entistä vahvemmin suomalaista luontoa ja ympäristöarvoja”, sanoo ohjaaja Mäkinen
”Haluamme kiittää myös Yleisradiota, joka antoi kiistanalaisessa aiheessa myös turvetuotannon ongelmista kärsivien ihmisten äänen kuulua”, Alanko lisää.

Pintaa syvemmältä palkittiin kovatasoisesta joukosta. Ehdolla Ympäristöpalkintoon olivat myös suosittu, Talvivaaran kaivoksesta kertova Jättiläinen-elokuva sekä arvokkaan Viiankiaavan suon suojelun puolesta jo lukiolaistytöstä saakka taistellut Riikka Karppinen.

Kultainen sulka toimittaja Mäki-Petäjälle, Lappeenrannalle Ympäristöavaus

Luonnonsuojeluliiton ympäristöjournalismin Kultaisen sulan saa tänä vuonna toimittaja Päivi Mäki-Petäjä (MTV).

Mäki-Petäjä on jo vuosien ajan osoittanut tilannetajuisen ympäristöuutisoinnin arvon. Hän on käsitellyt aiheitaan ihmisläheisellä tyylillään ja tavalla, joka on saanut ne tuntumaan helposti ymmärrettäviltä ja omaksuttavilta.

”Palkinto muistuttaa siitä, miksi lähdin ylipäänsä toimittajaksi. Halusin pelastaa maailman, ja kolmen vuosikymmenen aikana tämä tavoite on välillä unohtunut. Tällainen huomionosoitus auttaa jatkamaan maailman pelastamista, juttu kerrallaan”, Mäki-Petäjä kertoo.

Lappeenrannan kaupungin päätös siirtyä käyttämään Luonnonsuojeluliiton kriteerein tuotettua EKOenergia-merkittyä sähköä toi kaupungille tämän vuoden Ympäristöavaus-palkinnon merkittävästä ympäristöteosta.

”Palkinto merkitsee paljon kaupungille ja kaupunkilaisille”, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kiittää.

”Haluamme tehdä kaupungista viihtyisän kaikille, vauvasta vanhuksiin sekä aktiivisesta ilmastotyöstä kilpailuvaltin myös kaupungin yrittäjille. Luonto ja sen hyvinvoinnista huolehtiminen on Lappeenrannalle merkittävä arvo.”

Lähde: SLL
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.