p

Kesän jälkeen on hyvä siivota rannat

Siisti Biitsi -kampanjaan osallistuneet vapaaehtoiset siivosivat keväällä yli 60 rantaa ympäri Suomen vesistöjä. Pidä Saaristo Siistinä ry haluaa innostaa ihmisiä siivoamaan rantoja myös kesän jälkeen. Rannat talviteloille -siivousviikonloppu järjestetään 9.–11.9.
Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry
PSS ry:n kevään Siisti Biitsi -kampanjan tavoitteena tänä vuonna oli saada mukaan meren rantojen lisäksi erityisesti järvien ja jokien rantakohteita. Kaiken kaikkiaan kevään kampanjaan ilmoitettiin mukaan 63 talkookohdetta. Eniten kohteita ilmoitettiin meren rannalta ja erityisesti Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilta.

– Tavoitteen mukaisesti kampanjan aikana siivottiin enemmän järvien ja jokien rantoja kuin muina vuosina. Nyt jäätiin kuitenkin aikaisempien vuosien talkookohdemäärästä, sillä aikaisemmin kohteita on ilmoitettu yli 100, kertoo kampanjan koordinaattori Jenny Gustafsson Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Tänä vuonna osallistujamäärä ilmoitettiin 40 talkoorannasta. Näissä oli yhteensä 955 vapaaehtoista siivoamassa. Järjestäjinä oli niin yrityksiä, kaupunkeja, yhdistyksiä, pursiseuroja, partiolaisia kuin kouluja.

Tupakantumpit ja muovi edelleen suurin riesa

Pidä Saaristo Siistinä ry pyysi kampanjaan osallistuvia tahoja raportoimaan rannoilta löytyvien roskien materiaalin kappalemääräisesti. Roskaraportteja saatiin yhteensä 40. Meren rannoilta saatiin 22, järvien rannoilta 10 ja jokien rannoilta 8 raporttia. Raportteja palautettiin enemmän tänä vuonna kuin aikaisemmin suhteutettuna talkoorantojen kokonaismäärään.

Talkoolaiset siivosivat raporttien mukaan yli 40 000 roskaa rannoilta. Suurin osa roskista on tupakantumppeja ja muovia. Tulokset ovat olleet samansuuntaiset jokaisena keväänä, ja tulos vastaa hyvin virallisten roskaantumisen seurantasiivousten tulosta.

– Siisti Biitsi -kampanja on hyvä tapa toteuttaa myös eräänlaista kansalaisseurantaa. Tulokset osoittavat, että kansalaisten kautta voi hyvin saada tietoa rantojemme roskaisuustilanteesta. Innokkailla talkoolaisilla on tässä todella tärkeä rooli. Sen lisäksi, että rannat siistiytyvät, saamme samalla tietoa rannoista, kiittelee Gustafsson.

Rannat talviteloille

Syyskuussa on tarkoitus saattaa rannat talvea varten kuntoon. Kesärientojen jälkeen rannoilta voi löytyä taas uutta roskaa. Syksyllä eivät myöskään linnut enää pesi, joten lintujen suosimiakin rantoja on nyt mahdollista siistiä. Siisti Biitsin Rannat talviteloille -syystempausta vietetään 9.-11.9. Tuolloin kuka tahansa voi järjestää omat rantasiivoustalkoot kaikkialla Suomessa. PSS ry toivoo jälleen, että mukaan lähtevät raportoisivat löytyneistä roskista. Raportointilomakkeen voi tulostaa kampanjan kotisivuilta: www.siistibiitsi.fi.

Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.