p

Kallavedellä toteutetaan Suomen sisävesien ensimmäinen mikroroskan troolaus

Suomen ympäristökeskus (SYKE), Itä-Suomen yliopisto ja Pidä Saaristo Siistinä ry toteuttavat yhteistyöllä mantatroolauksen eli mikroroskan troolauksen Kallavedellä Kuopiossa. 
Mantahaavi näytteenotossa Kuva: © Maiju Lehtiniemi
Tällä hetkellä tiedetään, että suurin osa mereen kulkeutuvasta roskasta on muovia ja peräisin mantereelta. Suomen sisävesien roskaisuustilanteesta tiedetään kuitenkin suhteellisen vähän. SYKEn ja Itä-Suomen yliopisto ovat saaneet Suomen Akatemialta rahoituksen Mikromuovit Suomen vesistöissä (MIF) -hankkeelle vuosiksi 2016–2020. Syyskuussa käynnistyvä hanke selvittää mikromuovien esiintymistä ja vaikutuksia ravintoverkossa Itämeressä ja Kallavedessä Kuopion ympärillä.

– Tämä on ensimmäinen mantatroolaus, joka on toteutettu Suomen sisävesistöissä, makean veden ekosysteemissä ja hyvä sysäys hankkeellemme, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkija Samuel Hartikainen.

SYKEltä saadaan käyttöön mantatrooli, jota on onnistuneesti käytetty Itämeren tutkimuksissa jo neljättä vuotta ja Itä-Suomen yliopisto analysoi näytteet. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Saimaalla palveleva huoltoalus M/S Roope-Saimaa toteuttaa troolausvedot Kallavedellä.

– Yksi veto mantatroolilla kestää noin 10 minuuttia 2-3 solmun nopeudella. Manta kerää mikroroskaa veden pintakerroksesta. Vedon jälkeen mantatrooli nostetaan nosturilla M/S Roope-Saimaan kannelle. Kannella näytteet otetaan talteen ja mantatrooli huuhdellaan letkulla seuraavaa vetoa varten, kuvailee Hartikainen.

Vetoja tehdään pitkän päivän aikana lähes 20 kappaletta, ja vetopaikkaa vaihdetaan jokaisella vedolla.

Lähde: SYKE
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.