p

”3+”-sukupolven ydinreaktorilla tuotettiin energiaa ensimmäistä kertaa maailmassa

Venäjän tehokkain ja maailman ensimmäinen ”3+”-sukupolven ydinreaktori Novovoronezhin ydinvoimalassa on tuottanut ensimmäistä kertaa sähköä verkkoon. Innovatiivista VVER-1200-teknologiaa käyttävä voimalayksikkö 6 kytkettiin kantaverkkoon maanantaina 8. elokuuta klo 3.35 paikallista aikaa, jolloin se tuotti ensimmäiset 240 megawattia sähköä. Näin ollen erittäin tärkeä ja kriittinen toiminto eli generaattorin ensimmäinen koekytkentä verkkoon on toteutettu menestyksekkäästi.
Novovoronezh’in ydinvoimalaitoksen ohjauspaneeli. Kuva: RIA Novosti archive, image #342604 / Sergey Pyatakov / (CC-BY-SA 3.0)

”3+”-sukupolvea edustavia ydinreaktoreita rakennetaan tällä hetkellä myös Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Venäläinen voimalayksikkö 6 oli kuitenkin ensimmäinen, joka saavutti verkkoon liittämisen vaiheen. Tämä tapahtui 5 kuukautta siitä, kun ydinpolttoaineen lataus aloitettiin maaliskuussa 2016. Voimalayksikkö 6:n täysivaltaisen kaupallisen toiminnan odotetaan alkavan vuoden 2016 lopulla,  kun yksikön kapasiteetti on saatu 100-prosenttisesti käyttöön ja pakollinen hyväksyntätestaus on suoritettu. Kun voimalayksikkö 6 lopullisesti liitetään verkkoon, se toimii vähintään 60 vuotta.

“Verkkoon liittäminen on suuri saavutus, joka kruunaa laitteiden asennukseen ja säätöön liittyneen valtavan työn. Voimme todeta, että henkilökunta ymmärtää monimutkaisen prosessin hyvin. Kaikki työt on tehty ja laitteet toimivat luotettavasti ja turvallisesti”, Rosatomin sähköntuotanto-osasto Rosenergoatomin pääjohtaja Andrey Petrov kertoo.

Verkkoon liittämistä edelsivät turbiinin käynnistys, jolloin turbiinin pyörintänopeus oli lähellä suunniteltua turbiinigeneraattorin roottorin joutokäyntinopeutta, sekä turbiinin koekäyttö joutokäyntinopeudella. Asiantuntijat tarkastivat ja testasivat monipuolisesti laitteita sekä sähkön tuottamisen eri vaiheita. Nämä toimenpiteet olivat olennaisia voimalayksikön tulevaa turvallista ja luotettavaa toimintaa varten.

“Rosatom on maailman suurin ydinvoimaloiden toimittaja. Nyt olemme vahvistaneet asemaamme, mikä avaa uusia mahdollisuuksia lisätä läsnäoloamme globaaleilla markkinoilla”, Rosatomin suunnittelu- ja projektiosasto NIAEPin johtaja Valery Limarenko toteaa.

”3+”-sukupolven innovatiivisilla tehoyksiköillä on aiempia sukupolvia paremmat tehoparametrit. Ne ovat täysin turvallisia toiminnassaan sekä täyttävät täydellisesti IAEA:n Fukushiman jälkeiset vaatimukset. Niissä on lukuisia passiivisia turvajärjestelmiä, jotka pystyvät toimimaan jopa sähkökatkoksen sattuessa ydinvoimalassa ja ilman operaattorin väliintuloa. Novovoronezhin ydinvoimalaitoksen yksikkö 6 käyttää reaktorissaan passiivista lämmönpoistojärjestelmää, vetyrekombinaattoreita ja sydänsiepparia, jotka ovat ainutlaatuisia eikä samankaltaisia ole maailmalla.

Voimalayksikkö 6:n käyttöönotto lisää 1,5-kertaisesti Novovoronezhin ydinvoimalaitoksen yhteistä tehokapasiteettia sekä antaa vauhtia Voronezhin alueen taloudelliselle kehitykselle. On odotettavissa, että vuonna 2017 omaisuusverotulojen lisäys on yli 30 miljoonaa USA:n dollaria.

Lähde: Rosatom
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.