p

WWF talkoilee Utsjoella – arvokasta saamelaistilaa herätellään eloon

WWF ja Metsähallituksen luontopalvelut järjestävät talkooleirin Utsjoen Välimaan saamelaistilalla heinäkuun viimeisellä viikolla. Talkooleirillä keskitytään pihapiirin arvokkaan perinneympäristön hoitoon. Luontopalvelut jatkaa tänä kesänä myös Välimaan rakennusten kunnostusta, ja talkoolaiset auttavat.
Välimaan päärakennus: Kuva: Siiri Tolonen

Välimaan saamelaistila on valtakunnallisesti merkittävä kokonaisuus, jossa samassa pihapiirissä on vanhoja rakennuksia, perinneympäristö ja muinaisjäännösalue. Välimaan arvokas pihaniitty on aiemmin ollut vähällä hoidolla, ja siksi alkanut kasvaa umpeen. WWF:n talkooleirillä asuinkenttä raivataan avoimeksi, niin kuin se on aikoinaan ollutkin. Kentällä kasvaa uhanalaisia noidanlukkoja sekä ruijanruoholaukkaa, jotka säilyäkseen vaativat kentän säännöllistä niittoa.

”Peräti kolmasosa Suomen uhanalaisista lajeista elää perinnemaisemissa, jotka ovat syntyneet vanhojen maankäyttötapojen seurauksena. Onneksi näitä uhanalaisia lajeja voidaan auttaa esimerkiksi talkooleireillä. Näin konkreettinen luonnonsuojelutyö on palkitsevaa”, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Luontopalvelut jatkaa kesällä Välimaan rakennusten kunnostusta, jotta yleisö pääsee tutustumaan tilaan. WWF:n talkoolaiset osallistuvat talkooviikolla myös rakennusten kunnostukseen tervaamalla kattoja ja rakentamalla puisen lammasaidan. Tulevaisuudessa kentälle kaavaillaan lampaita pihaniittyä hoitamaan ja tilaa elävöittämään. Idea lammaspaimenviikoista saatiin paikallisilta asukkailta Välimaan tilan käytöstä järjestetyssä yleisötilaisuudessa. Lampaiden hoitajat olisivat tilalla majoittuvia vapaaehtoisia, jotka huolehtivat lampaiden vedensaannista ja muusta hyvinvoinnista. Lammaspaimenviikoista saadut tulot käytetään Välimaan hoitoon.

Pihapiirin monet arvokkaat rakennukset ja niitty kertovat alueen vanhoista elinkeinoista ja elintavoista. Tilan perusti paikallinen saamelainen Antti Jouninpoika Warsi vuonna 1866. Samalla paikalla on asuttu jo kauan ennen tätä, ja pihapiirissä onkin nähtävissä kymmeniä kodanpohjia. Välimaan tilalla asuttiin vuoteen 1969 asti, ja elanto saatiin kalastuksesta ja lampaiden pidosta.

Utsjoella Tenon varrella sijaitseva vanha Välimaan tila siirtyi Museovirastolta Metsähallituksen luontopalvelujen hoitoon vuonna 2014. Hoitotoimet ovat osa hanketta, jossa Metsähallituksen haltuun tulleita rauniolinnoja ja muita rakennuksia kunnostetaan eläviksi tapahtumapaikoiksi, kuitenkaan kulttuuriperintöarvoja unohtamatta. Tavoitteena on, että kohteet tulevat tutummiksi, tuottavat iloa ja hyvinvointia kävijöille, mahdollisuuksia yrittäjille sekä sitä kautta euroja paikallistalouteen.

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea.

Lähde: Metsähallitus
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.