p

Varovasti siellä maastossa!

Näin marjojen kypsyessä Metsähallitus muistuttaa marjastajia ja muita luonnossa liikkujia tulen käytön vaaroista ja kehottaa varovaisuuteen, vaikka maa vaikuttaisi märältäkin. Pintakosteakin kuntta voi olla ruutikuivaa syvemmältä ja kyteä pitkänkin aikaa ennen leimahtamista liekkeihin.
Makkaran grillaamista tulentekopaikalla. Kuva: Metsähallitus

Maastossa liikuttaessa on suositeltavaa käyttää mieluummin retkikeitintä kuin avotulta. Avotulta tehtäessä tulee käyttää merkittyjä ja huollettuja tulentekopaikkoja aina, kun se on mahdollista. Tulen käyttö ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan se vaatii aina maanomistajan luvan.

Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa. Tulentekoon voi käyttää kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulipaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä.

Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Esimerkiksi useimmissa kansallispuistoissa tulenteko on sallittu vain huolletuilla tulentekopaikoilla. Paikat on merkitty retkeilykarttoihin. Rajoitusosilla tulenteko ei ole sallittua.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulenteko kaikilla alueilla kielletty! Varoitukset voi tarkistaa täältä »»

Muista aina tulen huolellinen sammuttaminen!

Roskat mukaan lähtiessä

Metsään otetaan mukaan eväitä, juomia ja niin edelleen. Niiden pakkaukset tulee huolehtia myös pois metsästä. Jotkin roskat voi polttaa, mutta loput on syytä panna takaisin reppuun. Luontoon jätettävät roskat paitsi pilaavat luontoa, ne aiheuttavat myös vaaraa eläimille.

Vastuullisesti toimivat ulkomaisia marjanpoimijoita kutsuvat yritykset kouluttavat poimijat jokamiehen oikeuksiin ja opettavat mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Ne ovatkin hienosti huolehtineet koulutuksesta aiempina vuosina.

Lähde: MH
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.