p

Selvitys: Aurinkosähköä lisäämällä Ruotsin sähköntuotanto voi olla täysin uusiutuvaa jo muutamassa vuodessa

Ympäristöjärjestöt Greenpeace, WWF ja Naturskyddsföreningen sekä uusiutuvaa energiaa edistävä verkosto Nätverket 100 procent förnybart teettivät selvityksen, kuinka Ruotsissa voitaisiin poistaa kymmenen ydinreaktoria käytöstä ja siirtyä täysin uusiutuvaan sähköntuotantoon vuoteen 2020 mennessä, eli kolmessa ja puolessa vuodessa. 
Kuvakaappaus raportista

Ruotsin energia-asioita valmisteleva Energikommissionen, jossa ovat edustettuina kaikki valtiopäiväpuolueet ja jonka puheenjohtaja on energiaministeri, on asettanut tavoitteeksi täysin uusiutuvan sähköntuotannon vuoteen 2040 mennessä.

“Siirtymä on siis mahdollista tehdä jo 20 vuotta tämän hetkistä poliittista tavoitetta nopeammin. Vauhti voi kuulostaa hurjalta, mutta muutos ei tulisi edes kalliiksi. Oman aurinkosähkön mittava lisääminen olisi järkevää ja taloudellisesti kannattavaa myös Suomessa”,  toteaa Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Maija Suomela.

Raportti sisältää kolme eri skenaariota: 100 prosenttia uusiutuvaa sähköä vuosiksi 2020, 2025 ja 2030. Skenaariot osoittavat, että täysin uusiutuvaan sähköntuotantoon siirtymiselle jo alle neljässä vuodessa ei ole mitään teknologisia esteitä. Siirtymä on mahdollista toteuttaa lisäämällä tuulisähköä 27 TWh nykyisestä, eli maltillisesti viime vuosien kasvuvauhtiin verrattuna, aurinkosähköä voimakkaasti eli 4 TWh, bioenergiaa  5 TWh ja säästämällä 5 TWh lisäämällä energiatehokkuustoimenpiteitä, joiden nykyinen taso on 1 TWh vuodessa.

Lisääntyvät energiatehokkuustoimenpiteet ja tuuli- ja aurinkosähkön tuotannon lisääminen ovat yrityksille kannattavia. Lisäksi Ruotsissa on huomattava määrä vesivoimaa, jolla voidaan tasapainottaa sääolosuhteista riippuvaista sähköntuotantoa. Jotta muutos saadaan aikaan myös Suomessa, tarvitaan pitkäjänteistä energiapolitiikkaa, jossa energiatehokkuustoimenpiteet nähdään resurssina, joita tarvitsemme. Fossiilisen energiantuotannon ja ydinvoiman tuista on luovuttava, ja tilalle tarvitaan toimiva tukijärjestelmä, joka mahdollistaa uusien teknologioiden pääsyn markkinoille.

“Uusiutuvan sähkön hinnan ennustetaan pysyvän alhaisena, joten vientiteollisuus pysyy kilpailukykyisenä. Tänä päivänä niin Ruotsissa kuin Suomessakin on jo mahdollista rakentaa nopealla aikataululla ympäristöystävällinen, kestävä energiajärjestelmä”, Suomela jatkaa.

Raportti: 100 procent förnybar elenergi år 2020 - 2025 - 2030? »» (pdf) (ruotsiksi)

Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.