p

Kainuu yllätti Metsien kätkemät

Ylellä tänä kesänä pyörinyt luonto-ohjelmasarja Metsien kätkemä vie katsojansa seuraavaksi Kainuuseen. Tekijät halusivat taltioda uudenlaiseen luonto-ohjelmaansa kotimaista tarinaperinnettä ja sitä Kainuusta löytyi odottamattomia määriä.
Metsien kätkemä

Yhdeksänosainen sarja on herättänyt keskustelua uudenlaisesta otteestaan luonto-ohjelmien tekemiseen niin sisällöllisesti kuin visuaalisesti. Sarjassa matkataan Ahvenanmaalta Lappiin ja korostetaan kunkin retkikohteen mytologiaa ja tarinoita. Sarjaa emännöi urbaani mytologi, tuottaja Reetta Ranta, joka on saanut matkaoppaakseen Retkipaikka-blogin perustaja Antti Huttusen.

”Halusimme esitellä sarjassamme maantieteellisesti erilaisia paikkoja Suomesta ja tietysti myös erilaista suomalaista luontoa. Haimme myös syvyyttä tarinaperinteeseen. Kainuussa nämä kaikki elementit olivat läsnä voimakkaasti. Hossassakin on ollut ihmisiä jo jäiden lähtemisestä näihin päiviin – keskeinen osa suomalaista identiteettiä ja tarinaperinnettä löytyy Hossasta”, kuvailee Antti Huttunen tulevan kainuulaisen kansallispuiston luonnetta.

Metsien kätkemän Kainuu-jaksossa, tiistaina 26.7., vieraillaan Vienan reitillä, Kalmosärkällä ja Hossan tulevassa kansallispuistossa Julma-Ölkyn kanjonijärvellä. Kuvausretki Kainuuseen ylitti tekijöiden odotukset, Antti Huttunen kertoo.

”Reissun varrella jututettiin paikallisia, ja jokaiselta tuli jokin tarina tai yksityiskohta, mitä emme ennakkoon tietäneet. Oli kiehtovaa nähdä, miten perinne on elossa siellä suunnalla. Ja mikä määrä siellä on historiaa, mikä on tullut luontopalveluiden inventoinneissakin esille. Eli Kainuu ei ole vain ikiaikaista metsää, vaan myös ihminen on jättänyt sinne jälkensä kautta aikojen.”

Kulttuurihistoriallisen syvyyden ja elävän tarinaperinteen lisäksi Kainuun luonto vakuutti ohjelmasarjan tekijät.

”Hiekkamuodostelmat ja vesi – mikä upea yhdistelmä niissä on. Rotkojärviä ja kainuulaista erämaata, kalliomaalauksia. Kainuu on ollut aikanaan ”the reitti”, valtaväylä merelle, se on kiehtova ajatus”, Antti Huttunen summaa omia Kainuu-ajatuksiaan.

Metsien kätkemä –ohjelmasarja on osa Ylen Luontovuosi kokonaisuutta. Sarja näkyy tiistaisin TV1:llä klo 20.00 - 20.30. Sarjan jaksot viimeistä lukuun ottamatta ovat katsottavissa Yle Areenassa. Päätösjakso valmistuu kesän aikana ja se tulee verkkokatseluun 9.8.. Sarjan on ohjannut Miikka Niemi.

Lähde: MH
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.