p

OSPAR-komission päätös Pohjoisen jäämeren suojelusta lähestyy

Arktisen merijään sulaminen on rikkonut tänä vuonna ennätyksiä tavalla, joka on säikäyttänyt tutkijat eri puolilla maailmaa. Ilmiöllä on kauaskantoisia seurauksia, joita on vasta alettu ymmärtää. Juhannusviikolla kokoontuu Koillis-Atlantin ympäristönsuojelusta vastaava OSPAR-komissio, jonka on määrä neuvotella Pohjoisen jäämeren suojelusta.
Pohjoista jäämerta Kuva: Pixabay (CC0)

Greenpeacen raportti kokoaa viimeisimmät tieteelliset tutkimustulokset jään sulamisen seurauksista. Suomen arktisen politiikan on vastattava tieteelliseen käsitykseen ilmastonmuutoksen vakavuudesta.

“On käsittämätöntä, että Arktiksen sulamisesta puhutaan Suomessa hienona mahdollisuutena, vaikka tutkijat ovat siitä erittäin huolissaan. Heräsimme ilmastonmuutoksen vakavuuteen myöhässä, ja arktisen jään nopea sulaminen on selvä hälytysmerkki. Myös suomalaisten poliitikkojen on ymmärrettävä, että Arktiksesta ei voi tehdä öljy-yhtiöden temmellyskenttää, vaan se on suojeltava nyt”, sanoo Greenpeacen Arktis-vastaava Laura Meller.

Arktinen alue lämpenee noin kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Greenpeacen tiedeyksikön kokoaman raportin mukaan arktisen merijään sulaminen on itseään ruokkiva ilmiö, sillä merijää heijastaa tehokkaasti auringon energiaa, mutta sen alta paljastuva tumma meri imee sitä itseensä. Tämän hyvin tunnetun mekanismin merkitystä on aiemmin aliarvioitu.

Jään sulaminen ja lämpötilan nopea nousu vaikuttavat alueen merivirtoihin sekä ilmakehän kiertoliikkeeseen, minkä seuraukset tuntuvat ympäri maailmaa. Arktisen merijään sulaminen näyttää olevan yhteydessä erityisen kuumiin kesiin ja kylmiin talviin sekä poikkeuksellisen voimakkaisiin myrskyihin Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Itä-Aasiassa.

“Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tarkoittaa, että öljystä, hiilestä, kaasusta ja turpeesta siirrytään nopeasti täysin uusiutuvaan energiaan. Arktinen luonto tarvitsee suojelua, jotta sen ainutlaatuiset eliölajit voivat sopeutua rajuun muutokseen. Suomen pitää puolustaa Arktiksen suojelua ja lakata haaveilemasta arktiseen öljyyn liittyvistä bisnesmahdollisuuksista”, sanoo Meller.

Suomen arktisessa politiikassa korostuu öljy- ja kaasuteollisuuden kehitys liiketoimintamahdollisuutena meri- ja teknologiateollisuudelle. Esimerkiksi valtionyhtiö Arctian jäänmurtajat osallistuvat arktisen öljyn etsintään. Toisaalta Suomi on ollut ensimmäinen arktinen maa, joka on ehdottanut pohjoisnapaa ympäröivän aavan meren alueen suojelua. Juhannusviikolla Koillis-Atlantin ympäristönsuojelusta vastaava OSPAR-komissio keskustelee Teneriffalla Pohjoisen jäämeren suojelusta. OSPAR:n puitteissa on mahdollista perustaa Pohjoiselle jäämerelle Iso-Britannian kokoinen mertensuojelualue.

Raportti 


Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.