p

Luonnonsuojeluliitto aurinkosähkön tuottajaksi omalla voimalalla

Suomen luonnonsuojeluliiton keskustoimiston katolla Helsingin Lauttasaaressa otetaan käyttöön liiton oma aurinkovoimala tänään tiistaina klo 14. 

Viiden kilowatin nimellistehoinen aurinkovoimala tuottaa ensisijaisesti sähköä keskustoimiston käyttöön.
Kuvituskuva, aurinkopaneelien asennusta. Kuva: Maria Godfrida (CC0)

"Luonnonsuojeluliitto haluaa olla edelläkävijä ja elää todeksi omassa toiminnassaan sitä yhteiskuntaa, jonka haluamme laajemmin nähdä. Erityisen rohkaisevaa oli kuitenkin se, että kiinteistön omistaja lähti mukaan voimalan pystyttämiseen. Investointi oli nopean takaisinmaksuaikansa myötä myös taloudellisesti houkutteleva", kertoo Luonnonsuojeluliiton vs. toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Aurinkoenergia on mainio tapa sähkönkäyttäjälle olla osittain mukana hallitsemassa energialaskuaan. Luonnonsuojeluliiton tavoite onkin, että käyttöönottoa helpotetaan nykyisestä. Käytäntöjä tulisi yhdenmukaistaa koko Suomessa niin, että aurinkoenergiaan siirtyminen tulisi mahdollisimman helpoksi kaikille.

"Osassa kuntia järjestelmän asennus vaatii erikseen toimenpideluvan vaikka mitään haittaa ei koituisi kenellekään. Toiseksi, kotitalousvähennys tulee laajentaa koskemaan taloyhtiössä tehtäviä energiainvestointeja. Lisäksi naapurin kanssa tulisi saada tuottaa ja siirtää aurinkoenergiaa kiinteistöjen välillä ilman siirtomaksua", Stranius sanoo.

Innoittava esimerkki erityisesti taloyhtiöille

Taloyhtiöissä aurinkoenergian hyödyntäminen on aivan alkuvaiheessa – toimintamallit ja toteutetut esimerkit ovat valitettavan harvassa. Luonnonsuojeluliitto toivoo, että energia-asiantuntija Janne Käpylehdon kanssa toteutettu hanke toimisi innoittavana ja käytännöllisenä esimerkkinä myös muille.

Voimala tuottaa vuositasolla noin kahden kerrostalohuoneiston sähkönkulutuksen verran energiaa ja se tilattiin espoolaiselta Solarvoimalta. Hankinta tehtiin yhteistyössä kiinteistön omistajan Spondan kanssa. Voimalan asennus on osa Luonnonsuojeluliiton ja Spondan välistä ympäristökumppanuustoimintaa.

"Hankkeen aikana saimme pikakurssin aurinkoenergian hyödyntämisestä energia-asiantuntija Janne Käpylehdolta. Tästä innostuneena tutkimmekin nyt laajemmin aurinkoenergian soveltuvuutta kiinteistökantaamme", toteaa Ovenia Oy:n ylläpitopäällikkö Ari Jouhi, joka edustaa Spondaa tässä kiinteistössä.

Lähde: SLL
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.