p

Joutsenmerkillä kohti kiertotaloutta ja pienempää ympäristöjalanjälkeä

SYKE haluaa, että tuotteiden monikäyttöisyydellä, päivitettävyydellä, korjattavuudella ja kierrätysmateriaalien käytöllä olisi nykyistä suurempi painoarvo.© Raili Malinen

Euroopan komissio kehittää ympäristöjalanjälkimenetelmää mittaamaan tuotteiden elinkaarisia ympäristövaikutuksia ja parantamaan tuotteiden vertailukelpoisuutta. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kolmivuotisen hankkeen "Joutsenmerkki, kiertotalous ja ympäristöjalanjälki" tavoitteena on selvittää, mitä uutta tietoa EU:n ympäristöjalanjälkimenetelmä voisi tuoda Joutsenmerkin käyttöön ja näin vahvistaa ympäristöystävällisten tuotteiden kilpailuetua.

Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamassa hankkeessa tutkitaan myös, miten Joutsenmerkin kriteerit nykyisellään edistävät ympäristöystävällisempää kulutusta kiertotalouden keinoin ja miten kriteereitä voisi kehittää. Kiertotalouden periaatteita voidaan huomioida muun muassa tuotteen kestävyyttä ja käyttöikää sekä materiaalin kierrätettävyyttä ja uusiokäyttömahdollisuutta tarkastelemalla. Joutsenmerkin kriteerit perustuvat elinkaariajatteluun ja niitä kehitetään säännöllisesti. SYKE tarkastelee aluksi kolmea kuluttajille tärkeää tuoteryhmää: ladattavia paristoja, papereita ja tekstiilejä.

"Joutsenmerkin kannattaa ottaa huomioon uusi tuotteiden ympäristöjalanjälkeä mittaava menetelmä. Tämän lisäksi tuotteiden pitäisi olla suunniteltu niin, että ne ovat pitkäikäisiä, muunneltavia ja kierrätettävissä", projektia vetävä Ari Nissinen SYKEstä sanoo.

Kehitteillä oleva ympäristöjalanjälki kertoo esimerkiksi tuotteeseen liittyvistä hiilidioksidipäästöistä ja vedenkulutuksesta sekä vaikutuksista rehevöitymiseen. Sen tarkoituksena on yhdistää erilaiset ympäristövaikutukset yhteen arviointiin.

Hankkeessa käytetään laajasti hyväksi Pohjoismaisten elinkaaritutkijoiden ja ekotuotesuunnittelijoiden asiantuntemusta. SYKE tekee myös yhteistyötä joutsenmerkkiorganisaation kanssa. Tavoitteena on tuottaa politiikkasuosituksia Pohjoismaiden ministerineuvostolle ja Euroopan komissiolle. Hanke kuuluu Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakauden projekteihin ja jatkuu vuoteen 2018.

Hankkeen sivut

Joutsenmerkki, kiertotalous ja ympäristöjalanjälki »» (SCEPEF)


Lähde: SYKE
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.