p

IEA:n tuoreen pohjoismaisen raportin laskelmat perustuvat jo vanhentuneelle tiedolle

Suomessa julkaistiin tänään Nordic Energy Technology Perspectives 2016 -raportti, joka on kansainvälisen energiajärjestö IEA:n energiaraportin pohjoismainen painos. Suomesta mukana toteutuksessa on ollut teknologian tutkimuskeskus VTT.
Kuva: Pixabay

“Raportin on tarkoitus olla kattava skenaariopohjainen analyysi siitä, miten pohjoismainen energiantuotanto on kustannustehokkaalla tavalla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Raportin tulokset ovat kuitenkin vanhentuneet jo ennen julkaisua”, toteaa Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Maija Suomela.

Suomessa esimerkiksi Smart Energy Transition -hankkeen tutkija Jero Ahola on kritisoinut Nordic Energy Technology Perspectives 2016 -raporttia siitä, että sen skenaariot ovat jo tuoreeltaan vanhentuneita. Ahola on havainnollistanut ongelmia muun muassa aurinkosähkön osalta vertailemalla raportin oletuksia toteutuneeseen markkinakehitykseen. IEA on aiemminkin aliarvioinut tuuli- ja aurinkoenergian kasvutrendejä, ja on toistuvasti joutunut korjaamaan arvioitaan.

Maailmalla on parhaillaan käynnissä vauhdikas siirtymä kohti hajautettua uusiutuvaa energiaa ja Suomenkin on osattava lähteä ajoissa muutokseen mukaan. Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla vuoteen 2030 ulottuva Suomen energia- ja ilmastopolitiikan toimintasuunnitelma. Näiden suunnitelmien tulee perustua ajan hermoilla olevaan kansainvälisen tarkastelun kestävään skenaariotarkasteluun siitä, mihin Euroopan ja maailman energiajärjestelmä on kehittymässä.

“IEA:n epäluotettaville laskelmille ei tule antaa vahvaa painoarvoa, kun suunnitellaan Suomen energiapolitiikan suuntaa”, Suomela toteaa.

Kritiikkiä IEA:n skenaarioista:


Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.