p

Greenpeacen aktivistit kiipesivät jäänmurtaja Otson mastoon

Tänään kello 06.50 kolme Greenpeacen aktivistia kiipesi Helsingin Katajanokalla jäänmurtaja Otson mastoon. Aktivistit vaativat, ettei suomalaisten jäänmurtajien anneta osallistua toimintaan, joka on ristiriidassa Suomen kansainvälisten ilmastositoumusten kanssa. Otson on määrä osallistua arktisen öljyn etsintään Grönlannin koillispuolella.  
Aktivisti jäänmurtajan mastossa. Kuva: © Greenpeace

 ”Kun Otso raivaa tietä öljy-yhtiöille Arktiksella, se raivaa tietä maailmaan, jossa ilmastokatastrofia ei edes yritetä pysäyttää. Arktiselle öljylle ei ole käyttöä maailmassa, joka ratkaisee ilmastonmuutoksen. Uusien öljylähteiden etsintä on vastuutonta”, sanoo aktivisti Aino Tuomi-Nikula.

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan maailman päästöt tuodaan nollaan tämän vuosisadan aikana, ja ilmaston lämpeneminen rajoitetaan 1,5 asteeseen. Tiedelehti Naturessa julkaistun artikkelin mukaan ilmastonmuutoksen rajoittaminen alle kahden asteen merkitsee, ettei arktista öljyä ja kaasua oteta käyttöön lainkaan.

 ”Valtionyhtiön jäänmurtajat auttavat etsimään öljyä, jota ei voi polttaa. Miten tämä voi olla mahdollista, kun Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin yhdessä muiden maailman maiden kanssa?”, sanoo Greenpeacen Arktis-vastaava Laura Meller.

 ”Suomessa myytti arktisen teollisuuden kukoistuksesta elää sitkeänä, vaikka arktinen öljykuume on hyytynyt käytännössä kaikkialla. Hankkeet ovat pysähdyksissä ja yhtiöt luopuvat nykyisistä luvistaan esimerkiksi Alaskassa ja Grönlannin länsipuolella. Suomen hallituksen on aika hylätä öljyteollisuuden viimeiset tuhoisat laajentumispyrkimykset ja sitoutua kestävään arktiseen visioon”, sanoo Meller.

 Seismisiä testauksia suorittavan yhtiö TGS-NOPEC:n mukaan suomalaisen valtionyhtiön omistama Otso osallistuu tänäkin kesänä testauksiin Grönlannin koillispuolella. Seismisessä testauksessa selvitetään öljyesiintymien sijaintia ampumalla ilmatykeillä merenpohjaan ja tämä äärimmäisen voimakas meteli vaurioittaa esimerkiksi valaiden kuuloa ja kommunikointikykyä.

Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.