p

Ennennäkemätön tempaus – Maailmankuulu pianisti soitti teoksensa Pohjoisella jäämerellä kelluen

Italialainen pianisti ja säveltäjä Ludovico Einaudi esitti maanantaina teoksensa Elegia Arktikselle kelluvalla lautalla Pohjoisella jäämerellä Huippuvuorten edustalla Norjassa. Einaudi liittyy näin kahdeksan miljoonan ihmisen kansainväliseen liikkeeseen, joka vaatii Arktiksen suojelua.

“Olen nähnyt omin silmin arktisen alueen puhtauden ja haavoittuvuuden, ja saanut esittää teokseni maailman hienoimmalla esiintymislavalla. On tärkeää, että ymmärrämme Arktiksen merkityksen ja suojelemme sitä tuhoutumiselta”, Einaudi sanoo.
Säveltäjä ja pianisti Ludovico Einaudi soittaa Jäämerellä. Kuva: Greenpeace

Ilmastonmuutoksen myötä arktinen merijää on sulanut ennätysvauhtia, joten Einaudin flyygelikonserttia varten rakennettiin merelle kelluva esiintymislava. Historiallinen konsertti järjestettiin samaan aikaan, kun Koillis-Atlantin merellistä ympäristöä suojeleva OSPAR-komissio kokoontui Teneriffalle kokoukseen, jossa on mahdollista päättää Pohjoisen jäämeren keskiosan ensimmäisen suojelualueen perustamisesta.

OSPAR-komissio hallinnoi Pohjoisen jäämeren keskiosassa noin Iso-Britannian kokoista aluetta ja se on tällä hetkellä ainoa elin maailmassa, joka voi perustaa suojelualueen Arktiksen kansainväliselle merialueelle. OSPAR-komissio käsittelee tällä viikolla aloitetta kyseisen alueen suojelusta. OSPAR:n biodiversiteettikomitea on aiemmin tänä vuonna todennut, että alueen suojelun tieteellinen perusta on vahva.

Greenpeace luovutti tiistaina OSPAR-komission kokouksen osallistujille kahdeksan miljoonan Arktiksen suojelua vaativan ihmisen allekirjoitukset.

“Jää sulaa Arktiksella ja sen ainutlaatuinen luonto on murroksessa. OSPAR-komission on suojeltava arvokas alue, eikä se saa antaa periksi Norjan, Tanskan ja Islannin vastustukselle. Kokousedustajien on kuunneltava niitä kahdeksaa miljoonaa ihmistä, jotka vaativat Arktiksen suojelua. Toivottavasti tämä kannustaa myös Suomea puolustamaan suojelualoitetta”, sanoo Greenpeacen Arktis-vastaava Laura Meller.

Greenpeace vaatii pohjoisnapaa ympäröivän aavan meren alueen suojelua osana kattavaa arktista mertensuojelualueiden verkostoa.

Ludovico Einaudi on yksi maailman arvostetuimmista pianisteista ja säveltäjistä. Hänet tunnetaan Black Swan -elokuvan ja Tohtori Zhivago -televisiosarjan sävellyksistä, ja sanomalehti Guardian on luonnehtinut häntä “klassisen musiikin supertähdeksi”. Einaudi on soittanut täysille konserttisaleille ympäri maailmaa Lontoon Royal Albert Hallista Milanon La Scalaan ja ollut ehdolla BRIT:n vuoden levyn palkinnon saajaksi.

Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.