p

Äärimmäisen uhanalaisen Itämeren pyöriäisen havainnointi alkaa taas

Kesän alkaessa on taas oiva aika havainnoida pyöriäisiä Itämeren vesillä. Pyöriäinen on ainoa Itämerellä esiintyvä valaslaji ja se on äärimmäisen uhanalainen. Itämeren pääaltaan pyöriäispopulaation arvioidaan olevan noin 500 yksilöä. Arvio perustuu kansainvälisen SAMBAH -hankkeen seurantaan, jossa Itämeren pohjaan asennettiin akustinen kuunteluverkosto. Kansalaisilta saatava havaintotieto tuo arvokkaan lisän pyöriäistutkimukselle ja -suojelulle.
Pyöriäinen. Kuva: Erik Christensen / Wikimedia Commons  (CC BY-SA 3.0

Havainnointikampanjassa ovat mukana Turun ammattikorkeakoulu, WWF Suomi, Luonnonvarakeskus, Särkänniemi, Suomen ympäristökeskus ja ympäristöministeriö. Kampanjan tavoitteena on saada lisää tietoa pyöriäisten esiintymisestä ja levittää tietoa Itämeren ainoasta valaslajista. ASCOBANS eli pikkuvalaiden suojelusopimus sekä EU:n luontodirektiivi velvoittavat Suomea seuraamaan, raportoimaan ja keräämään tietoa pyöriäisistä.

Vielä 1900-luvun alussa Itämeressä arvioidaan oleskelleen tuhansia yksilöitä. 1940-luvun jäätalvet koettelivat pyöriäisiä Itämeren jäätyessä kokonaan, eikä kanta ole elpynyt tämän jälkeen. Tänään pyöriäisen suurin uhka on kalastuksen sivusaaliiksi joutuminen. Niiden vähenemiseen vaikuttavat myös ympäristömyrkyt, vedenalainen melu ja muu ihmistoiminnasta johtuva häiriö. Pyöriäinen ei todennäköisesti enää lisäänny Suomen vesillä.

Akustisilla seurantalaitteilla on Suomen aluevesillä tehty 14 varmistettua havaintoa pyöriäisestä vuosien 2011-2014 aikana. Pääosa havainnoista on Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuoliselta avomerialueelta. Kaikki akustiset havainnot ovat joulukuun ja toukokuun väliseltä ajalta, kun taas näköhavainnot ovat kesältä.

Ympäristöministeriö on vuodesta 2001 alkaen pyytänyt vuosittaisessa pyöriäishavaintokampanjassaan kansalaishavaintoja pyöriäisistä Suomen merialueella. Vuoteen 2015 mennessä on tehty 63 pyöriäishavaintoa 113 yksilöstä.

Kuinka tunnistaa pyöriäinen?

Pyöriäisen tunnistaa sen matalasta kolmiomaisesta selkäevästä. Muodoltaan pyöriäinen on pieni ja pyöreähkö ja sen pintakäynti on rullaava pyörähdys. Sen selkäpuoli ja evät ovat tummanharmaat, kyljet ja vatsapuoli vaaleammat. Pyöriäisen pää ei yleensä näy pinnan yläpuolella sen uidessa eikä se lähes koskaan hyppää tai hakeudu alusten tuntumaan. Pyöriäinen on noin 1,5 metriä pitkä ja painaa noin 50-60 kiloa. Pyöriäinen viihtyy rannikoiden tuntumassa ja matalilla merialueilla.

Havainnoista raportointi onnistuu helpoimmin ympäristöministeriön verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Lajimäärityksen varmistamiseksi mukaan voi liittää valokuvan ja kuvauksen eläimen väristä, muodosta, koosta ja sen käytöksestä. Verkkoihin takertunut vahingoittumaton pyöriäinen tulee aina vapauttaa ja sivusaaliiksi jääneestä hylkeestä tai pyöriäisestä ilmoittaa Luonnonvarakeskukselle.


Lähde: YM
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.