p

Norja rikkoo ilmastolupauksensa

Norjan öljy- ja energiaministeri avasi eilen uusia alueita öljyn ja kaasun etsinnälle Barentsinmerellä. Lupia öljyn etsintään herkillä arktisilla merialueilla myönnettiin kolmelletoista yhtiölle. Greenpeacen mukaan tämä on ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.
Deepwater Horizon onnettomuus. Kuva: Wikimedia Commons (CC0)

“Pariisissa viime joulukuussa Norja sitoutui tekemään osansa, jotta ilmastonmuutos saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen. Jotta se onnistuisi, arktista öljyä ei voi ottaa käyttöön. On pöyristyttävää, että Norja etsii uutta öljyä arktisilta merialueilta vastoin tuoreita kansainvälisiä sitoumuksia”, sanoo Greenpeacen Norjan maajohtaja Truls Gulowsen.

Ilmastonmuutoksen rajoittaminen alle kahden asteen tarkoittaa tiedelehti Naturessa vuosi sitten julkaistun tutkimuksen mukaan, että arktinen öljy ja kaasu jää merenpohjaan.

Vasta viime perjantaina Norjan pääministeri Erna Solberg sitoutui kestävään kehitykseen Arktiksella yhdessä muiden Pohjoismaiden valtionjohtajien ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman kanssa. Uusien alueiden avaaminen öljyn etsinnälle on selkeästi tämän sitoumuksen vastaista.

“Pohjoismaissa pidetään yhä sitkeästi kiinni arktiseen öljyyn kohdistuvista toiveista, vaikka ne ovat ilmaston kannalta tuhoisia ja taloudellisesti epärealistisia. Nämä uskomukset heijastuvat Suomenkin arktiseen politiikkaan. On korkea aika hylätä öljyteollisuuden ilmastolle tuhoisat laajentumispyrkimykset ja sitoutua aidosti kestävään arktiseen tulevaisuuteen”, sanoo Greenpeacen Arktis-vastaava Laura Meller.

Lupia myönnettiin kolmelletoista öljy-yhtiölle. Niiden joukossa ovat Chevron, ConocoPhilips, Statoil ja Lukoil. Shell ilmoitti kuukausi sitten, ettei aio hakea uusia lupia Barentsinmerelle. Muiden yhtiöiden on aika seurata perässä ja hylätä arktinen öljy.

Barentsinmeri on tärkeä turskan ja muiden kalojen elinalue ja siksi erityisen herkkä öljyn ja kaasun etsinnän aiheuttamille ympäristövahingoille. Jäävuoret, pimeät talvikuukaudet ja pitkät etäisyydet rannikon tukikohtiin tekevät arktisen öljyn etsinnästä uhkapeliä herkän arktisen luonnon kustannuksella.

“Deepwater Horizon ei saa toistua Barentsinmerellä”, Gulowsen sanoo.

Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.