p

Käytöstä poistetuista tekstiilikuiduista voidaan tehdä kuluttajia houkuttelevia uusia tuotteita

Tekstiilijäte on arvokas resurssi, joka kannattaa hyödyntää. VTT ja Aalto-yliopisto ovat mukana Trash-2-Cash-hankkeessa, joka kokoaa yhteen eri puolilta Eurooppaa muotoilijoita, tutkijoita, raaka-ainetoimittajia ja tekstiilituottajia.
Vanhoista farkuista valmistettua kuitua (Kuva VTT)

EU-maissa syntyy joka vuosi yli kolme miljoonaa tonnia tekstiilijätettä. Tämä on kasvava ongelma, johon EU:n Trash-2-Cash-hankkeessa asiantuntijajoukko kehittää koko tuotantoketjun kattavia menetelmiä. Niillä voidaan kehrätä, neuloa, ommella tai muotoilla käytetyistä tekstiilikuiduista korkeatasoisia, uusia innovatiivisia tuotteita.

VTT:n ja Aalto-yliopiston projektin tavoite Trash-2-Cash-ohjelmassa on ympäristöä säästävien ja tehokkaiden menetelmien luominen tekstiilijätteen esikäsittelyyn, puhdistukseen, kuitujen erotteluun ja kuidutukseen.

VTT vastaa projektissa tekstiilikuitujen pilkkomisesta ja jakeiden muokkaamisesta ja selluloosan karbamaattiprosessista. Aalto-yliopistossa nämä tekstiilikuitujen jakeet käsitellään Ioncell-selluloosakuidun valmistusmenetelmällä. Etenkin Ioncell-F-prosessi soveltuu erittäin hyvin selluloosajätteen kierrätykseen. Se on tehokas ja vakaa prosessi, joka mahdollistaa laadukkaiden tekstiilikuitujen valmistamisen myös heikkolaatuisesta jätteestä.

Lisäksi se mahdollistaa selluloosajakeen erottamisen polyesteriseoksesta niin, että polyesterin makromolekyylirakenne säilyy myöhempää käyttöä varten.

”Tekstiilijätteitä hyödynnetään uusien tekstiilien raaka-aineeksi teknologioilla, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Tämä uudistaa tekstiilituotantotavat ja kaupankäynnin”, toteaa VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Muotoilijoiden merkitys korostuu projektissa, jotta lopputuloksena on laatunsa ja toiminnallisuutensa takia kuluttajia kiinnostavat tuotteet. Tavoitteena on löytää uusia markkinoita ja käyttökohteita kierrätetylle tekstiilikuidulle. Projektin aikana valmistetaan uusia tuotteita yhdessä kaupallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

EU:n Horizon 2020 -ohjelmaan kuuluva Trash-2-Cash-projekti toteutetaan vuosina 2015–2018. Sen kokonaisbudjetti on 8,9 milj. euroa, josta EU:n osuus on 7,9 milj. euroa. Projektiin osallistuu 18 organisaatiota kymmenestä EU-maasta. Projektia koordinoi SP Technical Research Institute of Sweden. Suomesta projektiin osallistuu VTT:n ja Aalto-yliopiston lisäksi lastenvaatteita valmistava Reima.

VTT:n ja Aalto-yliopiston Trash-2-Cash-projekti lyhyesti:

  • VTT esikäsittelee ja puhdistaa poistotekstiilin ja selvittää puuvillan ja polyesterin erotusta
  • Aalto kuiduttaa puuvillaa Ioncell-teknologialla
  • VTT kuiduttaa puuvillaa karbamaattiteknologialla
  • Projektiaikataulu: 6/2015 – 12/2018
  • Projekti alkoi 6/2015 ja päättyy 12/2018
  • Projekti on palkittu H&M Foundation Global Change Awardilla helmikuussa 2016
  • Trash-2-Cash »»     

Lähde: VTT
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.