p

Kansainvälisiltä elintarvikeyhtiöiltä ja kalateollisuudelta käänteentekevä sitoumus Arktiksen puolesta

Joukko maailman suurimpia kalastus- ja elintarvikeyhtiöitä on sitoutunut rajoittamaan turskan kalastusta pohjoisella Barentsinmerellä. Yhtiöt sitoutuivat siihen, ettei turskan kalastusta laajenneta alueelle, joka on historiallisesti ollut merijään peitossa (1). Alue on kaksi kertaa Ranskan kokoinen. Yhtiöiden joukossa ovat McDonald’s, Tesco, Iglo, Young’s Seafood, Icelandic Seachill, venäläinen Karat Group, Fiskebåt - ja sen myötä koko Norjan avomerikalastuslaivasto - sekä Euroopan suurin pakastekalan prosessoija Espersen.
Alue, jolla sitoumuksen tehneet yhtiöt ovat sitoutuneet olemaan kalastamatta turskaa.

Greenpeace oli neuvottelemassa uraauurtavaa sitoumusta, jonka myötä kalastusteollisuus on ensimmäistä kertaa asettanut vapaaehtoisia rajoituksia toiminnalleen Arktiksella. Tämä tarkoittaa, etteivät koskemattomille arktisille vesille kalastusta laajentavat yhtiöt voi enää myydä turskaa suurille elintarvikeketjuille.

“McDonald’s, Espersen, Young’s Seafood, Iglo, Findus, Birds Eye ja muut ovat yhdistäneet voimansa kalastusteollisuuden kanssa rauhoittaakseen valtavan palan arktista merta kalastukselta. Tämä on ennennäkemätön ja merkittävä askel pohjoisella Barentsinmerellä, missä mertensuojelu on tällä hetkellä täysin riittämätöntä”, sanoo Greenpeacen Arktis-kampanjavastaava Tapio Laakso.

Maaliskuussa Greenpeacen tutkimus paljasti, että suuret pohjatroolarit ovat edenneet pohjoiseen kansainvälisesti luontoarvoiltaan merkittäville alueille merijään sulamisen myötä (2). Raportti osoitti, kuinka tunnetut kansainväliset elintarvikeyhtiöt ottavat riskin, että niiden Barentsinmereltä ostama turska sisältää koskemattomilta arktisilta vesiltä pohjatroolattua kalaa. Vähintään 70 prosenttia maailman turskasaaliista on peräisin Barentsinmereltä. Historiallisesti merijään peitossa olleilla arktisilla merialueilla ei tällä hetkellä ole laillisesti sitovaa suojelumekanismia.

“Kalastusteollisuuden vapaaehtoinen sitoumus osoittaa poliittisen kunnianhimon puutteen Arktiksen suojelussa. Norjan hallituksen on nyt aika kiriä yhtiöiden rinnalle ja turvata oman arktisen merialueensa suojelu pysyvästi”, Laakso sanoo.

Arktisen merijään laajuus jäi tänä talvena ennätyspieneksi. Merijään sulaessa herkän alueen turvaksi tarvitaan nopeasti pysyvää suojelua. Greenpeace vaatii Norjan hallitusta suojelemaan ainutlaatuisen ja herkän merialueen Norjan Arktiksella (3). Huippuvuoria ympäröivä merialue on esimerkiksi jääkarhun, grönlanninvalaan ja jäähain elinaluetta.

Yhtiöiden on nyt pantava uusi sopimus täytäntöön ja varmistettava, että sovitut muutokset myös tapahtuvat. Greenpeacen alus Arctic Sunrise matkaa kesällä Arktikselle pitämään merialuetta silmällä ja varmistamaan, että kalastusyhtiöt pitävät kiinni sitoumuksestaan.


Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.