p

Itämeren roskaantuminen yhtenä aiheena keskusteluissa merialan kestävästä kehityksestä

Kustavin saaristoa

Viikolla 20 Turussa kokoontuu suuri joukko merialan ammattilaisia, asiantuntijoita ja päättäjiä keskustelemaan muun muassa kansainvälisen yhteistyön merkityksestä kestävän sinisen kasvun kehittämiseksi. Pidä Saaristo Siistinä ry jakaa viikolla asiantuntijuuttaan erityisesti Itämeren roskaantumisen tilasta. Tiistaina 17.5. Turun Virastotalossa Pidä Saaristo Siistinä ry järjestää kansainvälisen BLASTIC-projektin avajaiseminaarin. Samainen, Itämeren roskaantumista selvittävä projekti on esillä Euroopan Meripäivillä konferenssikeskus Logomossa 18.–19.5.

 BLASTIC-avajaisseminaari – reittejä, syitä ja ratkaisuja

BLASTIC on Itämerta ympäröivien maiden uusi yhteinen EU-hanke, jossa selvitetään erityisesti mistä lähteistä ja mitä reittejä pitkin roskat ajautuvat kaupungeista Itämereen. Tällä hetkellä arvioidaan, että kaikesta mereen päätyvästä roskasta suuri osa kulkeutuu mantereelta jokia ja virtoja pitkin. BLASTIC-projektin avulla pyritään tarjoamaan kansalaisille ja kunnille sekä muille paikallisille toimijoille tietoa alati kasvavasta vesistöjen roskaantumisongelmasta ja jakamaan ohjeistuksia, jotta roskaantumisreitit saataisiin estettyä jo niiden alkulähteillä. Pidä Saaristo Siistinä ry on mukana johtamassa projektin viestintää ja järjestää avajaiseminaarin projektin sidosryhmille 17.5. Turun Virastotalossa.

– Seminaarin aiheina ovat meriroskan lisäksi haitalliset aineet meressä sekä sisävesien muoviintuminen. On todella mielenkiintoista kuulla tutkijoilta viimeisintä tietoa aiheisiin liittyen, hieman eri näkökulmasta kuin ennen, sanoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi.

Euroopan Meripäivä – European Maritime Day 2016

Viikolla 20 Turussa on tarjolla runsaasti tapahtumia Itämereen liittyen. Yksi tapahtumista on Turun kaupungin, Euroopan komission ja Suomen valtion järjestämä merikonferenssi 18.–19.5. Logomossa. Konferenssi on merkittävä koko Euroopan mittakaavassaan, ja sinne odotetaan saapuvaksi noin tuhat merialan asiantuntijaa, päättäjää ja elinkeinon edustajaa ympäri Eurooppaa. Vuosittaisen konferenssin teemana on tänä vuonna Investing in competitive Blue Growth – smart and sustainable solutions. Vesistöjen roskaantuminen on yksi tärkeistä kestävään siniseen kasvuun vaikuttavista teemoista. Pidä Saaristo Siistinä on mukana Meripäivien konferenssissa ja esittelee merialan toimijoille BLASTIC-projektin toimintasuunnitelmaa.

– Roskaantuminen ei ole vain esteettinen ja mekaaninen haitta, sillä on myös ympäristöä kemiallisesti kuormittava vaikutus, muistuttaa Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektikoordinaattori Jenny Gustafsson.

Euroopan meripäivää (European Maritime Day, EMD) on vietetty vuodesta 2008 alkaen, ja sen tarkoituksena on korostaa meriympäristön ja merellisen taloudellisen toiminnan suurta merkitystä Euroopalle.
Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.