p

Siisti Biitsi -kampanja käynnissä koko toukokuun

Siisti Biitsi on koko Suomen rantojen yhteinen siivouskampanja, jossa kuka tahansa voi järjestää talkoot haluamallaan rannalla. Kampanja kestää tänä vuonna koko toukokuun ja teemana ovat erityisesti jokien ja järvien rannat.

Kolmatta kertaa järjestettävän Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -kampanjan tavoitteena on rantojen siivoamisen lisäksi nostaa meren, järvien ja jokien roskaantuminen yleiseen tietoisuuteen ja antaa ihmisille konkreettinen vaikuttamismahdollisuus rantojen ja meren hyvinvointiin.

Siisti Biitsiin voi osallistua kuka tahansa, ja tempaus saa olla täysin järjestäjiensä itsensä näköinen. Yksittäisten ihmisten lisäksi oman siivousporukan voivat muodostaa niin yhdistykset, kerhot, seurat, harrastusryhmät, työpaikat, yritykset, kaupungit, opiskelijat, koululaiset, organisaatiot kuin perheetkin. Talkoot voi järjestää ilmoittautumalla siistibiitsi.fi-sivustolta, josta voi myös tulostaa kampanjamateriaalia kuten oppaan ja talkoojulisteita.

– Monet kunnat tarjoavat mielellään esimerkiksi välineitä siivoukseen ja apua jätteiden poiskuljetuksessa, vinkkaa PSS ry:n projektikoordinaattori Jenny Gustafsson.

Viime vuonna Siisti Biitsi -talkoot kestivät viikon, ja silloin siivottiin 127 rantaa.  Tänä vuonna tavoitteena on saada siivottua ainakin 200 rantaa.

Roskat raportoidaan

Roskaantuminen on yksi Itämeren hyvän tilan indikaattori Suomen merenhoitosuunnitelmassa. PSS ry on tutkinut Suomen Itämeren rantojen roskaantumista jo vuodesta 2012, ja myös Siisti Biitsin tuloksia käytetään tutkimusten tukena. Siisti Biitsissä mukana ovat meren rannikon lisäksi järvien ja jokien rannat.

– On arvioitu, että jopa 80 % Itämereen päätyvistä roskista kulkeutuu jokia pitkin, ja kuljettavathan joet todennäköisesti roskia myös järviin. Toivommekin tänä vuonna kampanjaan mukaan merenrantojen lisäksi erityisesti järvien ja jokien rannoille sijoittuvia Siisti Biitsi -tempauksia, kannustaa Gustafsson.

Raportointia varten siistibiitsi-sivustolla on printattava, yksinkertainen roskien raportointilomake, johon merkitään roskien materiaali ja määrä. Roskalomakkeella on myös ympäristökasvatuksellinen näkökulma, kun sitä täyttäessä on hyvä tilaisuus keskustella roskaantumisesta, sen mahdollisista syistä ja seurauksista.

Talkooryhmiä palkitaan

Siisti Biitsi järjestää talkooryhmille Vähäks siistii! -kuvakilpailun. Kilpailussa etsitään kuvaa, joka välittää hyvää talkoofiilistä, näyttävää kuvaa roskista, hauskinta kuvaa talkooporukasta asuineen tai vaikka taiteellista kuvaa roskista ja vesiluonnosta. Voittaja ilmoitetaan viikolla 23 ja palkitaan Roope-tuotepaketilla. Talkoolaiset osallistuvat kilpailuun jakamalla kuviaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #siistibiitsi #snyggbeach tai #cleanbeach.

Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry
Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.