p

Selvitys kokonaan uusiutuvasta yhteiskunnasta on tärkeä markkinoille

New Yorkissa 22.4.2016 allekirjoitettu Pariisin ilmastosopimus käynnistää fossiilisten polttoaineiden lähtölaskennan ympäri maailman. Greenpeace, Sitra ja Demos Helsinki juhlistivat allekirjoitusta tapahtumalla, jota tähdittämään saapui yksi maailman arvostetuimmista uuden energian asiantuntijoista, Bloomberg New Energy Financen (BNEF) perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, Michael Liebreich.


Maailmalla on parhaillaan käynnissä siirtymä kohti hajautettua uusiutuvaa energiaa. Liebreich muistutti, että tuuli- ja aurinkoenergian kasvutrendejä on säännönmukaisesti aliarvioitu - muun muassa kansainvälinen energiajärjestö (IEA) on joutunut toistuvasti korjaamaan arvioitaan. Aivan kuten internetin leviämisen tahti yllätti aikanaan, kasvaa uusiutuvan energian ala räjähdysmäisesti ja muuttaa maailmaa.

Liebreich kehotti Eurooppaa toimimaan rohkeasti nyt, kun edelläkävijöiden joukkoon voi vielä päästä.

“Suomessa tekeillä oleva harjoitus kokonaan uusiutuvasta yhteiskunnasta on tärkeä. Se näyttää markkinoille, mikä on mahdollista ja toisaalta sen, mikä on tarpeen, jotta tällaiseen tavoitteeseen päästään”, Liebreich sanoi.

Liebreich kannusti Suomea ottamaan roolin maiden välisessä energiayhteistyössä.

“Kustannustehokas siirtyminen uusiutuviin onnistuu vain, jos tehdään tiivistä yhteistyötä maiden välillä. Yhteen liitetyt verkot mahdollistavat energian tuomisen sieltä, mistä sitä kulloinkin on helposti saatavilla”.

Vuonna 2015 uusiutuvaan energiaan investoitiin maailmalla ennätykselliset 330 miljardia dollaria. Suurimpia suunnannäyttäjiä olivat Kiina ja Yhdysvallat. Itse asiassa 2015 oli ensimmäinen vuosi, kun sijoitukset uusiutuvaan energiaan päihittivät sijoitukset öljy- ja kaasuteollisuuteen »» (pdf)

“Siirtyminen uusiutuvaan energiaan voi olla valtava mahdollisuus myös Suomelle. Se vaatii kuitenkin nopeita ja rohkeita toimia hallitukselta. Uuteen ilmasto- ja energiastrategiaan pitää saada parhaaseen tietoon perustuva suunnitelma siitä, miten Suomi voi päästä kokonaan uusiutuvaan perustuvaan energiajärjestelmään”, sanoo Greenpeacen ilmastovastaava Kaisa Kosonen.

Kuva: Pixabay
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.