p

Ruskettuminen on syöpäriski

Auringon UV-säteily lisää ihosyövän riskiä, mikä on hyvä muistaa etenkin ulkotöissä. Voimakkaasta UV-säteilystä varoitetaan varoituskartalla, kun UV-indeksi on vähintään 6.


Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo ottavansa aurinkoa. Erityisesti nuoret naiset haluavat ruskettua. Vanhemmat ikäluokat havittelevat auringosta d-vitamiinia ja etenkin korkeasti koulutetut hakevat auringon paisteesta rentoutusta.

Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksessa paljastui, että asenteet aurinkoa kohtaan muuttuvat hitaasti: ihmiset kyllä tietävät, että UV-säteily lisää ihosyövän riskiä, mutta tieto ei muuta käyttäytymistä. Ruskettuminen, rentoutuminen ja auringon ottaminen ovat monille tärkeämpiä kuin mahdollinen terveyshaitta. Erityisen välinpitämättömiä riskejä kohtaan ovat nuoret.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä ja se on Suomessa jo nyt yleinen myös nuorilla naisilla. Vuonna 2014 sairastui noin 700 miestä ja noin 670 naista melanoomaan. Melanooman tärkein riskitekijä on UV-säteily. Suojautumalla UV-säteilyltä riittävästi voitaisiinkin ehkäistä 95 prosenttia melanoomatapauksista. Perinnöllisyys vaikuttaa myös: herkästi palavilla, vaaleaihoisilla ihmisillä on suurempi riski sairastua kuin tummempi-ihoisilla. Myös muiden ihosyöpien määrät kasvavat nopeasti.

Ulkotöissä kannattaa suojautua

Lasten ja nuorten suojautuminen on erityisen tärkeää.  Nuoret oleskelevat ulkona usein vanhempia enemmän ja altistuvat näin säteilylle pitkiä aikoja. Mitä varhemmin elämässä iho on saanut liikaa aurinkoa, sitä pidempään syövällä on aikaa kehittyä. "Ulkotyöt ovat erityinen riski, koska niissä oleskellaan ulkona helposti koko päivä", kertoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.

Petollisin sää onkin ehkä silloin, kun aurinko paistaa, mutta ei ole kovin kuuma. UV-säteilyn voimakkuutta ei nimittäin voi aistia lämpönä.  Lisäksi heti talven jälkeen iho on tottumaton säteilyyn ja palaa helposti. "Starassa pidämme todella tärkeänä, että UV-säteilyltä suojautumista käsitellään perehdytyksessä, niin että työntekijät ymmärtävät, miksi se on niin tärkeää", kertoo projektipäällikkö Jaana Ellonen Starasta, joka on Helsingin kaupungin oma rakentamispalvelu, jossa työntekijät viettävät paljon aikaa ulkotöissä.

Syöpäjärjestöt on tehnyt työnantajille perehdytyspaketin, jossa on kerrottu keskeiset asiat UV-säteilyltä suojautumisesta. Se sisältää muun muassa nuorille kesätyöntekijöille suunnatun animaation: Katso videot täältä 

UV-indeksi  kertoo säteilyn voimakkuuden

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksi ylittää arvon 3. UV-indeksin arvo 3 ylittyy kauniina kesäpäivänä Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun klo 10–17 välisenä aikana. Jos UV-indeksi on yli 6, säteily on voimakasta.  Suomessa UV-indeksi on korkeimmillaan 7.

Aikaisemmin UV-säteilyn voimakkuuden alueellista jakautumista on kuvattu kesäaikaan (1.4.–31.8.) sanallisesti, mutta jatkossa asiasta varoitetaan erikseen vain, kun säteily on voimakasta. Kun UV-indeksi on vähintään 6, se on nähtävissä Ilmatieteen laitoksen muiden varoitusten yhteydessä varoituskartalla sekä paikkakuntakohtaisten varoitusten yhteydessä. UV-indeksin voi tilata tekstiviestinä myös kännykkään. UV-indeksin maailmanlaajuinen ennuste löytyy Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. UV-indeksin vaihteluun vaikuttavat ennen kaikkea sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika. UV-indeksi vaihtelee maapallolla välillä 0−20. Tropiikissa UV-indeksi pysyy yli kymmenessä läpi vuoden, mikä tarkoittaa sitä, että UV-säteily on äärimmäisen voimakasta ja suojautumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. "Kannattaa muistaa, että myös Välimeren alueella, jossa suomalaiset paljon viettävät lomiaan, UV-säteily on kesäaikaan voimakasta ja auringolta tulisi muistaa suojautua hyvin", tutkija Anu Heikkilä muistuttaa.

UV-indeksin ennuste »»

Lähde: Ilmatieteen laitos
Kuva: Kuvakaappaus videolta
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.