p

Tsernobylin ja Fukushiman onnettomuudet vaikuttavat yhä miljoonien elämään

Greenpeacen 9.3. julkaisema raportti ”Nuclear Scars: The lasting legacy of Chernobyl and Fukushima” kertoo, kuinka sekä Fukushiman että Tsernobylin vaikutukset näkyvät yhä miljoonien ihmisten elämässä.

Greenpeacen säteilymittauksissa havaittiin, että Fukushimaa ja Tsernobyliä ympäröivissä metsissä on yhä merkittäviä määriä säteilyä. Tsernobylin onnettomuusalueilla syödään 30 vuotta katastrofin jälkeen radioaktiivista ruokaa. Saastuneilla alueilla asuu yhä noin 5 miljoonaa ihmistä.
Kuva rakennuksen katolta Pripjatista, Ukrainasta. Taustalla näkyy tuhoutunut reaktori. Kuvannut Jason Minshull / Wikimedia Commons (CC0)
”Fukushiman katastrofin jäljiltä noin 100 000 ihmistä on yhä evakossa kodistaan. Ydinvoimateollisuus uskottelee, että näistä onnettomuuksista voi toipua täysin ja että ihmisten elämä palautuu nopeasti normaaleihin uomiinsa. Tämä ei pidä paikkaansa”, sanoo Japanin Greenpeacen maajohtaja Junichi Sato.

Sekä Fukushiman että Tsernobylin uhreilla on havaittu merkittäviä terveyshaittoja. Fukushimassa lasten kilpirauhassyövät ovat yleistyneet niin paljon, että pelkkä lisääntynyt tarkkailu ei riitä selittämään syöpien määrän kasvua. Onnettomuuden jälkeen 90 lapsella on havaittu kilpirauhassyöpä. Lisäksi kolmanneksella Fukushiman lähellä asuvista äideistä on havaittu masennuksen oireita.

Saastuneilla alueilla Tsernobylin ympärillä kuolleisuus on korkeampi ja syntyvyys matalampi kuin alueilla, jotka eivät altistuneet säteilylle.

 “Emme saa uhohtaa Fukushiman ja Tsernobylin uhreja. Nämä kaksi katastrofia muistuttavat meitä joka päivä siitä, että meidän on siirryttävä kokonaan uusiutuviin energianlähteisiin”, sanoo energiakampanjoitsija Olli Tiainen.


Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.